Сеул поиска "незабавно изтегляне" на севернокорейски войници от Русия


Дата: 21/10, 13:49

Пиксабей

Министерството на външните работи на Южна Корея повика руския посланик в Сеул Георгий Зиновиев, за да изрази протест срещу по думите на ведомството изпращането на севернокорейски войски в Русия, за да бъдат впоследствие разположени в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Йонхап.

Външното министерство добави, че е призовало за незабавното изтегляне на севернокорейските войски от Русия и се е ангажирало със съвместен международен отговор, отбелязва БТА.

Зиновиев заяви пред Йонхап, че се е срещнал с първия заместник-министър на външните работи на Южна Корея Ким Хон-кюн.

Ким заяви, че участието на севернокорейски войски във войната в Украйна нарушава резолюциите на ООН и Устава на ООН и представлява сериозна заплаха за сигурността на Южна Корея, както и на други страни. "Осъждаме най-категорично противозаконното военно сътрудничество на Северна Корея, включително изпращането на войски в Русия", каза още той. "Ще отговорим съвместно с международната общност, като мобилизираме всички налични средства срещу действия, които застрашават основните ни интереси в областта на сигурността", добави Ким.

Сътрудничеството между Русия и Северна Корея отговаря на международните закони и не е насочено срещу интересите в сферата на сигурността на Южна Корея, заяви Зиновиев. Той каза още, че Москва и Сеул са на противоположни позиции относно това какви са причините за напрежението на Корейския полуостров.

Миналата седмица разузнавателната агенция на Южна Корея съобщи, че Северна Корея е изпратила 1500 военнослужещи от специалните сили в руския Далечен изток за обучение и аклиматизация в местни военни бази и че вероятно те ще бъдат разположени за военни действия в Украйна.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Бюст-паметник на Христина Хранова ще бъде поставен в Алеята на Възраждането в Морската градина Варна
Дата: 21/10, 15:44

Направете важна крачка към новата си визия с МЦ Хейлан Варна
Дата: 21/10, 15:40

Най-бедният щат в САЩ Мисисипи е изостанал почти като България от другите страни в ЕС
Дата: 21/10, 15:36

Одитът на „Ученическо и столово хранене“ във Варна откри несъответствия в менютата, енергийните стойности и крайните цени
Дата: 21/10, 15:34

Ден на отворените врати в съда във Варна
Дата: 21/10, 15:29

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия