Професор каза как да се отървем от политиците, в какво да инвестираме и рисковете за еврото


Дата: 21/10, 14:01

Редактор: Юлия Георгиева, кадър Мартин Карбовски, youtube

Изборите, които предстоят на 27 октомври, показват ясно, че всичко, което правите в България, е да ходите на избори. Смятам, че това е класически пример за провалена пряка демокрация. 

Това коментира проф. Стив Ханке в подкаста на Мартин Карбовски. 

Политиците, които хората избират, за да взимат решения, трябва да са техни представители. Но проблемът е, че българите нямат доверие в политиците, които избират. Политиците не са легитимни, защото само около 30% от хората, които имат право на глас, в действителност гласуват. Така че цялата система е разбита и мисля, че България има нужда от конституционна промяна, в която всички основни решения ще трябва да се взимат с пряка демокрация - данъчни промени, преминаване към друга валута и др. По този начин, хората ще имат възможността да взимат решенията си като елиминират политиците, коментира той.

Най-добрият начин за премахване на политиците, които не са легитимни, е пряката демокрация. Това означава повече референдуми, като в Швейцария например, обясни проф. Ханке. 

Съветът ми е хората, които имат пари, да ги инвестират в три неща - земя, недвижими имоти и злато. Всъщност именно тези инвестиции повишиха много цените на имотите в България. Същото се случи в Сърбия, Черна гора и Албания. Познавам и трите държави много добре. Причината на Балканите цените на имотите да се покачват е, че там няма голям избор на активи, в които да се инвестира. Фондовите пазари не са добре развити и хората не инвестират там. Остават само имотите, затова и цените, които се качват, не са ценови балон, както казват някои, коментира той.

Критична тема за България е еврото. Но вие сте с валутен борд, така че от тази гледна точка вие вече сте в еврозоната. Каквото се случва с парите в ЕС, това се случва и с парите в България. Инфлацията в ЕС като пада, пада и у вас. Еврото е стабилно от няколко години. То може да се отслаби в зависимост от това как се развиват войните в Близкия Изток и Украйна. Не забравяйте обаче, че кралят е доларът, коментира Ханке.

И подчертава:

Не българското общество, а българските политици искат да се отърват от валутния борд, да се отърват от лева и да го заменят с евро. В момента обаче българското неселение не иска това да се случва. Не мисля, че и европейците искат да го правите сега. Същевременно Франкфурт иска въвеждане на цифровото евро, което означава, че те ще имат пълен контрол над транзакциите. Това означава, че ако България се отърве от лева, приеме еврото и вече има налице цифрово евро, може да загуби финансовата си независимост. Защото ако някой реши, че не харесва какво говорите, какво купувате, могат просто да ви отрежат. Вие няма да можете да си харчите еврото, защото цифровизираното евро ще контролира всичко. Това е по-лошо от съветски модел или комунизма, който имахте в България, коментира Ханке. 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Само на 30 години си отиде млад пилот
Дата: 21/10, 18:00

"Булгаргаз" иска 7% поскъпване на природния газ през ноември
Дата: 21/10, 17:55

Направете важна крачка към новата си визия с МЦ Хейлан Варна
Дата: 21/10, 17:50

Варна се включва в Националната компания срещу насилието над и между деца „Бъди смел, бъди добър!“
Дата: 21/10, 17:43

Лекция за наркотиците представи пред ученици във Варна програмата „Децата и наркотиците: истина и легенди“
Дата: 21/10, 17:382 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия