Рядък машинопис на “Малкия принц” ще бъде пуснат за над 1 млн. долара на търг


Дата: 24/10, 13:09

кадър: Нова Нюз

Рядък машинопис на “Малкия принц” Антоан дьо Сент-Екзюпери, включващ обширни ръкописни корекции от автора, се предлага за продажба.

Това е едно от само трите известни копия и бележи първия път, когато машинопис на класическата история е предложен за публична продан, съобщава БГНЕС.

Той включва това, което се смята за първото писмено появяване на известните редове: „On ne voit bien qu’avec le cœur. L’essentiel est invisible pour les yeux”, в превод означава: „Човек може да види правилно само със сърцето. Същественото е невидимо за окото.”

В предишни чернови Сент-Екзюпери си „играеше и въртеше тази фраза назад и напред в главата си“, обяснява Сами Джей, старши специалист по литература в базирания в Лондон търговец на книги „Питър Харингтън“. В машинописния текст „всъщност можете да видите как авторът прави този пробив и пише това пълно изречение за първи път“.

Машинописът е на цена от 1,25 милиона долара. Той ще бъде представен на Abu Dhabi Art, ежегоден панаир на изкуството, който се провежда в края на ноември.

“Малкия принц” е издадена в САЩ през 1943 г. на френски и английски и във Франция през 1946 г. Освен религиозни текстове, това е най-превежданата книга в света. Историята е разказана от пилот, който среща малкия принц, който, както се оказва, е дошъл на Земята от далечна планета, където единственият му приятел е била роза. Сент-Екзюпери го пише в Ню Йорк, докато е в изгнание от окупирана Франция.

Томът е придружен от две свободни оригинални скици с молив на принца, включително предварителен дизайн за окончателната илюстрация на книгата на принца, който се завръща у дома, и чек, подписан от Сент-Екзюпери.

„Питър Харингтън“ придоби машинописа от частна колекция от материали, свързани със Сент-Екзюпери. Машинописът е „наистина емоционален обект“, въпреки факта, че изглежда „неподражателен“ отвън, казва Джей. Съдържа се в черна папка с карти без нищо на корицата и закрепена заедно на места – „чудесно импровизиран обект в известен смисъл“. Вътрешността на папката е „доста нежно“ пълна с драскулки, бележки и скици.

Едно от другите копия на машинописа е в Harry Ransom Center в Остин, Тексас, докато другото може да се намери в парижката Bibliothèque nationale de France. Версията, обявена за продажба, изглежда е единствената, която Сент-Екзюпери е запазил като свое работно копие.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



БДЖ: Пратете ни най-красивите си снимки от влака
Дата: 24/10, 15:20

Почти никой в България не знае за запеканката с тиква и кайма: става лесно и бързо
Дата: 24/10, 15:19

Испански готвач вкара в болница германски турист – оплакал се от храната му
Дата: 24/10, 15:18

Кола блъсна и уби обичана мечка гризли, малкото ѝ е в неизвестност
Дата: 24/10, 15:09

Голямо меле с автобус и коли в София
Дата: 24/10, 15:08

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия