Съдът във Варна потвърди "доживотен затвор" за жестоко убийство


Дата: 23/10, 12:06

Булфото

Варненският апелативен съд потвърди наказание „доживотен затвор“ спрямо подсъдим за убийство, извършено във Варна с особена жестокост и в условията на опасен рецидив, съобщиха от пресслужбата на съда.

Д. М. е бил признат за виновен и за противозаконно отнемане на два телевизора, лаптоп и мобилен телефон на обща стойност 868 лв. Той трябва да изплати на двама наследници на жертвата - граждански ищци - обезщетения за претърпени неимуществени вреди в размер общо на 300 хиляди лв. Въззивната инстанция измени присъдата на Окръжен съд – Варна единствено по отношение обекта на кражбата.

32-годишният към момента на деянието Д. М. и 52-годишният К. П. се познавали от съвместна работа по строителни обекти. Д. М. останал без работа, защото редовно употребявал наркотици. На 12.02.2021 г. К. П. го поканил на гости и двамата се черпили. Подсъдимият приел наркотично вещество, което за пореден път предизвикало критика от страна на колегата му. Д.М. се ядосал на думите на своя домакин и с чук нанесъл множество удари в главата му. Преспал в дома на убития и решил да продаде по-ценните му вещи – два телевизора, мобилен телефон и лаптоп. На следващия ден продал единия телевизор в заложна къща и отново пренощувал в жилището на жертвата. На 14.02. отнесъл в дома си втория телевизор. Разследващите открили телефона у него при ареста му. 

Съдебно-медицинската експертиза е посочила като причина за смъртта на починалия тежка черепно- мозъчна травма. 17 са били травмите в областта на главата. Послесмъртно била нанесена прободно-порезна рана на шията. Психолого-психиатричната експертиза е разкрила у подсъдимия разстройства, дължащи се на комбинираната употреба на психоактивни вещества.

Въззивният състав прие, че първата инстанция е дала правилна правна оценка на извършеното. Признакът „особена жестокост“ се извежда от многобройността на ударите, зоната на нанасянето и средството. Налице е безчовечно отношение, изключителна ярост и ожесточение към пострадалия.

Единствената незаконосъобразност, допусната от първостепенния съд, е за осъждането за две от вещите, предмет на кражбата – лаптоп и телевизор. Те били изнесени от дома на убития на 14.02. Според обвинителния акт, времевият диапазон на деянието е в периода 12-13.02. Съдът не може да излиза извън рамките, очертани от обвинението и да осъди подсъдимия по непредявено обвинение, мотивира се апелативната инстанция. Това наложи корекция на присъдата.

Въззивният съд прие, че безсрочната изолация от обществото на подсъдимия е справедлива. Споделени бяха доводите на Окръжния съд за това, че престъплението се характеризира с изключителна тежест. Взета предвид бе и предходната съдимост на Д. М. – той е осъждан за разнообразна престъпна дейност – от кражби, управление на МПС след употреба на наркотици, до особено брутални престъпления против личността и половата неприкосновеност. Въпреки изтърпените наказания той не е коригирал поведението си, напротив, престъпната деятелност е ексалирала в убийството на негов познат, който се е опитвал да му помага.

Решението на Апелативен съд – Варна може да се обжалва пред ВКС.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



"Моряците" без половин отбор срещу Ботев в Пловдив
Дата: 23/10, 14:24

Общински съветник и бивш депутат са задържаните за увреждане на агитационен транспарант на партия, регистрирана за изборите
Дата: 23/10, 14:23

Спират бургер в Макдоналдс заради опасна бактерия, причинила смърт
Дата: 23/10, 14:21

От "Градски транспорт - Варна“ поискаха реален диалог с общинската управа
Дата: 23/10, 14:18

Варненка: Днес 4 километра минах от "Виница" към центъра за 45 минути
Дата: 23/10, 14:11

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия