Зам.-директор към КНСБ: Необходимите средства за издръжка на живот са 1454 лева на работещ


Дата: 27/10, 05:00

кадър:  Bulgaria ON AIR

17 години България е член на ЕС, но си остава с най-ниските доходи, с най-ниската минимална работна заплата (МРЗ), с най-ниските разходи на работна заплата за час. Това заяви в предаването "Брюксел 1" Виолета Иванова - зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. По думите ѝ само за последната година в съседна Румъния минималната заплата се е увеличила два пъти. 

Тя цитира изследване на Института за заплатата за издръжка: "То показва, че има едно задържане на цените, а заплатите за издръжка спрямо предходното тримесечие нарастват с едва един лев. Малко е с един лев, но цените през последните две години нараснаха и се доближиха до европейските цени. Цените на основните продукти и услуги продължават да нарастват със затихващи темпове, но вече на достигнати много високи цени. Паралелно с това МРЗ продължава да стои на дъното и не се увеличава с такива темпове, че да се повиши потреблението, с което да се раздвижи икономическият растеж в България", посочи специалистът пред Bulgaria ON AIR. 

Необходимите средства за издръжка на живот от последните изследвания са 1454 лева на работещ, посочи още Иванова.

Синдикалната организация настоява минималната работна заплата да се обвърже със заплатата за издръжка. Това посочи още специалистът и се позова на европейската директива за адекватни минимални работни заплати.

"Адекватността на МРЗ се определя от необходимите средства за издръжка на труда... В момента минималната заплата у нас е около половината от заплатата за издръжка. МРЗ за нас все още е една имагинерна величина, защото тя не може да се свърже с някаква стойност, която да покрива необходимите нужди на работника и на неговото семейство", категорична беше Виолета Иванова. 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Преминахме към зимно часово време
Дата: 27/10, 07:32

На днешната дата в историята
Дата: 27/10, 07:18

Хороскоп за неделя
Дата: 27/10, 07:02

Беседа "Дерзай, дъще, твоята вяра те спаси" отец Стоян Махлелиев
Дата: 27/10, 06:22

Изборите започнаха в най-отдалечените секции в чужбина
Дата: 27/10, 06:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия