Експерти: Това, което се случва с минималната заплата, е икономически нонсенс


Дата: 24/10, 11:12

Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова нюз

КНСБ преизчисли издръжката за живот. Според тях към третото тримесечие 2024 година нетната сума, необходима на работещ, който живее сам, е 1454 лева, а за тричленно семейство е 2616 лева. Година по-рано тези издръжки са били със съответно 48 27 лева по-малко,, а в сравнение с 2022 г. 240 и 134 лева по-малко от настоящата. 

Данните са интересни, но е нормално издръжката да се увеличава, тъй като има инфлация на годишна база. Тези разлики в в издръжката са дори по-малки от самата инфлация. У нас през последните две години доходите се движат по-бързо от разходите за живот. Заплатата не бива да се разглежда като число, а като покупателна способност и какво реално можем да си позволяваме. 

Това коментира пред Нова нюз Георги Захариев, икономист.

Всъщност нетната издръжка бива покривана в много малко области на страната, ако видим какви са средните заплати. Почти само в София и големите областни градове това се реализира. Има много голям дисбаланс между заплатите в големите градове и малките. Това се дължи от забавеното развитие на голямата част от регионите и инфраструктурата. Факт е, че имаме две Българии - София и останалата част на страната. Значителна част от българското общество получава доход под линията на тази издръжка, посочи Михаил Кръстев, директор на Съюза за стопанска инициатива.

Минималната заплата не е фактор в големите градове като София, Варна, Пловдив, Бургас. В останалите населени места тя е фактор обаче. Не бива обаче да забравяме, че не малко хора работят в сивия сектор - осигуряват се на минимална заплата, но под масата получават допълнително пари, коментира Захариев. 

В момента се случва някакъв нонсенс, защото не може минималната заплата като стойност да догонва средната. Това е лошо и икономически необосновано, посочи Кръстев.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Четирима мъже отвлякоха бременна жена в Мездра
Дата: 24/10, 13:16

Борислав Гуцанов: Партиите трябва да се обединят около приоритети за страната
Дата: 24/10, 13:10

Рядък машинопис на “Малкия принц” ще бъде пуснат за над 1 млн. долара на търг
Дата: 24/10, 13:09

Завой наляво! Да сменим посоката, зове БСП-Обединена левица
Дата: 24/10, 13:00

Влагат над 3 млн. лева в основен ремонт на Конната база във Варна
Дата: 24/10, 12:581 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия