Искат оставката на ръководството на „Градски транспорт“ във Варна


Дата: 22/10, 16:11

Снимка: Булфото

Общинските съветници от групата на ПП-ДБ в местния парламент искат с декларация оставката на членовете на Борда на директорите на общинското дружество „Градски транспорт“. Това обяви пред медии председателят на групата Николай Стефанов, предаде Moreto.net.

Документът ще бъде внесен до Общински съвет още днес. Основният мотив за искането е липсата на прозрачност в управлението на дружеството и лошото финансово състояние.

„Това не е предизборно и не е защото искаме да сложим наши хора в ръководството.“, коментира Стефанов.

Колегата му София Колева допълни, че постоянно постъпват искания за дофинансиране от Община Варна без да се предоставят подробности как и за какво се разходват парите.

С непрестанното отпускане на средства на практика се източва общинският бюджет през дружеството, изразиха притеснение от администрацията. Зам. - кметът по финансите Христо Рафаилов посочи, че само за този месец на „Градски транспорт“ са отпуснати 3.8 млн. лева.

Държавно делегираните пари, които са изплатени на дружеството за 2023 са малко над 14 млн., а за 2024 са 14.6 млн. лева. Платените пари от ТАСРУД към „Градски транспорт“ за 2023 година са 15.6 млн. лева, а към 2024 са 17.6 млн. лева. За тази година брутно Община Варна е платила над 2.6 млн. лева повече пари на „Градски транспорт“. Отделно е предоставила с решение на Общински съвет от бюджета на Варна заемообразно още 2 млн. лева, което прави общо близо 5 млн. лева допълнително дофинансиране над това, което са получили за миналата година, коментира Рафаилов. Като припомни, че миналата година горивата са били по – скъпи, а новите електрически автобуси още не са били в действие.

„Никъде в света не се правят допълнителни плащания, ако не се правят реформи. Какви реформи са осъществени в дружеството, за да се получат тези 5 млн. лева?“, каза още зам. - кметът.

Той изрази възмущение от липсата на адекватен отговор от страна на дружеството по отношение на въпрос за щатното разписание, броят и длъжностите на служителите, както и възнагражденията им.

Междувременно одитът в „Градски транспорт“ продължава и се очаква да приключи до две седмици.

Рафаилов определи като скандален опитът да се внуши, че интересът към финансовото състояние на дружеството е обвързан с изборите.

Зам. - кметът заяви, че очаква Общински съвет да предприеме нещо като принципал, който назначава ръководството на „Градски транспорт“. Подчерта, че за незавидното финансово състояние говори и фактът, че три банки са отказали заем на превозвача.

Той изказа възмущение, че въпреки осигурените допълнителни средства до момента през годината вчера е постъпило ново искане за 2 млн. лева, което предстои да бъде официално входирано.

„Преди бяхме притеснени, а сега сме убедени, че нещата не могат да продължават по този безобразен начин. Искаме публичност и прозрачност в управлението и в дейността на дружеството.“, каза Рафаилов.

Обществената поръчка за нова билетна система следва да бъде обявена тази седмица. Прогнозите са, че би могла да заработи и до началото на идната година.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Международна строителна компания избра Черно море
Дата: 22/10, 18:20

Митова: Енергетиката е гръбнакът на икономиката, изумена съм когато политици се опитват да я унищожат
Дата: 22/10, 18:131 Коментар

Влак, возещ ръководството на БДЖ, аварира при гара Роман
Дата: 22/10, 18:06

Бивш прокурор: Във Висшия съдебен съвет само говорят и не действат
Дата: 22/10, 17:483 Коментара

Два влака се сблъскаха във Великобритания, има загинал и ранени
Дата: 22/10, 17:44

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия