Бившият президент на Перу e осъден на 20 години и шест месеца затвор за корупция


Дата: 22/10, 07:11

Пиксабей

Бившият президент на Перу Алехандро Толедо беше осъден на 20 години и шест месеца затвор по дело, свързано с бразилския строителен гигант „Одебрехт“, който се превърна в синоним на корупция в цяла Латинска Америка, предаде АП, цитирана от БТА.

Властите обвиниха Толедо, че е приел подкупи в размер на 35 милиона щатски долара от „Одебрехт“ в замяна на разрешение за строителство на магистрала в южноамериканската страна. Националният висш специализиран наказателен съд в столицата Лима наложи присъдата след дългогодишни съдебни спорове, включително спор дали Толедо, който управлява Перу от 2001 до 2006 г., може да бъде екстрадиран от САЩ.

Съдия Инес Рохас заяви, че жертвите на Толедо са перуанци, които са му се „доверили“ като свой президент. Рохас обясни, че в тази си роля Толедо е „отговарял за управлението на публичните финанси“ и е бил отговорен за „защитата и осигуряването на правилното“ използване на ресурсите. Вместо това, каза тя, той е „измамил държавата“. 

През 2016 г. компанията „Одебрехт“, която изгради някои от най-значимите инфраструктурни обекти в Латинска Америка, призна пред американските власти, че е купувала държавни поръчки в целия регион с щедри подкупи. Разследването на Министерството на правосъдието на САЩ породи проверки в няколко държави, включително Мексико, Гватемала и Еквадор.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Всички с 50 лева в джоба да проверят трите знака
Дата: 22/10, 09:39

Важна банка в България смени идентичността на марката си
Дата: 22/10, 09:32

Свидетел на зрелищната катастрофа от вчера в София: Колата прелетя над 10 души
Дата: 22/10, 09:31

Хотелиери поискаха минимум на цените за нощувка
Дата: 22/10, 09:301 Коментар

Натовариха като магаре такси пред блок във Варна
Дата: 22/10, 09:261 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия