Голяма промяна за личните карти и паспортите за пътуване в ЕС


Дата: 28/10, 10:58

Пиксабей

Европейската комисия прие две предложения относно цифровизацията на паспортите и личните карти чрез създаване на „цифрово приложение на ЕС за пътуване“ за лицата, пътуващи до и от Шенгенското пространство:
 
    предложение за регламент за създаване на приложение за електронно подаване на данни („цифрово приложение на ЕС за пътуване“) и за създаване на основаващи се на паспорти цифрови удостоверения за самоличност за пътуване;
    предложение за регламент на Съвета за създаване на основаващо се на лична карта цифрово удостоверение за самоличност за пътуване, за да се даде възможност за издаване на основаващи се на личните карти от ЕС цифрови удостоверения за самоличност за пътуване, като се използват същите технически стандарти както при паспортите, предаде Парите ни.
 
     Когато те бъдат приети, ще можем да пътуваме извън България дори без лична карта в джоба, обясняват от Асоциация „Активни потребители“.

Какво представлява цифровият документ за пътуване?

 
Цифровият документ за пътуване, известен още като „цифрово удостоверение за самоличност за пътуване“, е цифрова версия на данните, съхранявани в паспорта или личната карта. Данните включват информацията, съдържаща се в чипа на паспорта или личната карта, включително портретната снимка на притежателя, но не и пръстовите му отпечатъци. Цифровият документ за пътуване може да се съхранява на мобилен телефон и в цифровото приложение на ЕС за пътуване, след като то стане налично. Цифровото приложение на ЕС за пътуване ще стане достъпно от 2030 г. Така ще се създаде възможност за съхраняване на цифровото удостоверение за самоличност за пътуване в европейския портфейл за цифрова самоличност.
 
Гражданите на ЕС, които притежават физически паспорт или лична карта, могат да получат цифрова версия на тези документи.
 
Гражданите на трети държави, които притежават електронен паспорт, също ще могат да използват цифровото приложение на ЕС за пътуване, за да създадат цифрово удостоверение за самоличност за пътуване и да го използват до или от Шенгенското пространство.
 
Как пътниците от ЕС ще могат да получат цифров документ за пътуване?
 
Цифрово удостоверение за самоличност за пътуване може да бъде поискано безплатно при получаването на нов паспорт или лична карта. След като цифровото приложение на ЕС за пътуване стане достъпно, пътниците ще могат и сами да създават цифров документ за пътуване чрез приложението въз основа на съществуващия си документ за пътуване. Пътниците могат също така да решат да не поискат цифров документ за пътуване и да продължат да използват само своя физически паспорт или лична карта. След като цифровото приложение на ЕС за пътуване стане достъпно, гражданите на трети държави ще могат сами да създават цифров паспорт чрез приложението въз основа на съществуващия си физически паспорт.

Ще продължават ли пътниците да се нуждаят от физически документи?
 
Да. За етапа на паспортния контрол ще продължи да е нужно пътниците да носят физически документ, когато преминават външна граница. Пътниците, които изберат цифровите паспорти, просто ще трябва да доближат физическия паспорт до четеца на етапа на паспортния контрол.

Как ще функционира цифровото приложение на ЕС за пътуване?
 
Цифровото приложение на ЕС за пътуване ще позволи на пътниците да създават цифрова версия на своите документи за пътуване, която може да се използва за гранични проверки и за ускоряване на процеса на пътуване. Държавите членки могат също така да разрешат използването на цифрови документи за пътуване за други цели, като например регистрирането пред националните органи при установяване в друга държава членка, или за улесняване на достъпа до схеми за електронна идентификация.
 
Пътниците могат да създадат цифров документ за пътуване, като сканират своя физически документ за пътуване с приложението на мобилния си телефон. Приложението ще провери дали документът е автентичен и дали лицето на пътника съвпада с портретната снимка, съхранявана в документа за пътуване, за да се гарантира, че само законният притежател може да създаде цифров документ за пътуване въз основа на този физически документ. След като цифровият документ за пътуване бъде създаден, пътниците ще могат да го представят на граничния орган за предварителна проверка, преди да преминат границата. Граничните органи ще извършват същите проверки, както когато пътникът представи физически документа си за пътуване за проверка. Това ще ускори и улесни преминаването на границите.


Кога ще може да започне да се използва цифровото приложение на ЕС за пътуване?
 
Приложението ще започне да функционира, след като бъде разработено, изпитано и одобрено от Европейската комисия (eu-Lisa). Междувременно държавите членки вече ще започнат да издават цифрови документи за пътуване. С предложението се позволява на държавите членки да въвеждат национални системи за използване на цифрови документи по своите граници, преди цифровото приложение на ЕС за пътуване да бъде готово. Някои държави вече имат пилотни проекти за това (NL, FI, HR). Аналогично, държавите членки могат да разрешат използването на цифрови документи за пътуване при други случаи, в които обикновено се изисква физически паспорт или лична карта. Цифровото приложение на ЕС за пътуване ще стане достъпно от 2030 г. Така ще се създаде възможност за съхраняване на цифровото удостоверение за самоличност за пътуване в европейския портфейл за цифрова самоличност.
 

Как цифровото приложение на ЕС за пътуване ще спомогне за повишаването на сигурността на Шенгенското пространство?
 
Тъй като пътниците, използващи цифровото приложение на ЕС за пътуване, подават предварително своите данни за пътуване и цифрови удостоверения за самоличност за пътуване, граничните органи могат да извършват определени проверки предварително. Това им позволява да съсредоточат ресурсите си върху по-ефективното разкриване на трансгранични престъпления и незаконна миграция, като същевременно гарантират безпроблемното преминаване на всички пътници. Приложението ще позволи на граничните служители да извършват някои от процесите по гранична проверка, преди пътниците да пристигнат на границата, което ще спести време и ще улесни пътуването. Когато пътниците пристигнат на граничния пункт, порталът ще сравни лицето им с портретните снимки, подадени преди пътуването като част от цифровия им документ за пътуване. Резултатите от пилотните проекти показаха, че това може да увеличи скоростта на граничните проверки (скъсявайки времето за проверка от около 30 секунди на 8 секунди), което се очаква да има положително отражение върху пътникопотока.


Ще бъде ли задължително използването на цифровите удостоверения за самоличност за пътуване и на новото цифрово приложение на ЕС за пътуване?
 
Не, използването на цифровото приложение на ЕС за пътуване ще бъде на доброволен принцип. При все това, след като започне да функционира, органите на всички държави от Шенгенското пространство ще трябва да приемат цифрови удостоверения за самоличност за пътуване за граничните проверки, така че всеки пътник да може да избере да го използва за своите трансгранични пътувания.
  
ЕК предприема стъпки, за да гарантира, че личните данни на пътниците са защитени при използването на цифровото приложение на ЕС за пътуване. Това включва използването на силни методи за криптиране и правила за съгласие, което означава, че никакви данни не могат да се обработват без съгласието на ползвателя, като то може също да бъде оттеглено по всяко време. Това позволява на ползвателя да контролира споделяните данни и да ги премахва по всяко време.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Вотът в Кърджали: "Движение за права и свободи - Ново начало" победи АПС
Дата: 28/10, 13:17

Мъж загина в дома си при пожар в Стара Загора
Дата: 28/10, 13:13

Почина голямо име в българския спорт
Дата: 28/10, 13:06

Нито един от новоизбраните районни кметове във Варна не събра 50% подкрепа
Дата: 28/10, 13:032 Коментара

Доброволци на ПромениКартинката с кауза: Няма нищо срамно да вдигнеш боклука, оставен от друг. Искаме да дадем пример, а днес събрахме 150 кг отпадъци
Дата: 28/10, 13:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия