160 процента скок на цената на златото


Дата: 26/10, 13:03

Пиксабей

През последните 10 години цената на благородния метал у нас се е увеличила с около 160%

Рекорден ръст на цената на златото през последните дни. Стойността на унция достигна над 2700 долара. Експертите очакват растежът да продължи заради намаляването на лихвените проценти на редица централни банки и несигурността в Близкия Изток. На този фон продължава и интересът към благородния метал като инвестиция. Ако имаме спестявания и искаме да ги предпазим от инфлацията, експертите съветват за два варианта. Да купим инвестиционно злато – монети или кюлчета например. Втората възможност е да инвестираме в благородния метал като борсов индекс, предаде Нова тв.

"Всеки месец над 13 000 закупуват инвестиционно злато. Те го правят, за да могат да излязат от финансовата система, за да могат да разменят валутата, която имат в джоба си, необезпечени пари с истински пари, които не могат да бъдат изядени от най-големия данък в нашия живот, а именно инфлацията", каза Макс Баклаян, изпълнителен директор на фирма, търгуваща със злато.


Имотите са предпочитаните инвестиции на българите през последните години. Експертите отчитат високата печалба в сектора заради ръста на цените, но припомнят, че за да се раздели човек с жилище отнема време. "Златото е един хомогенен инструмент, всяко злато е еднакво и може много лесно да бъде продадено, когато е като финансов инструмент. Докато имотите са различни и един имот може да бъде продаден лесно, но друг имот може и година-две да не се намерят купувачи за него", отбеляза Димитър Георгиев – финансов експерт.

Вариант при участие на борсата е човек да може бързо да решава дали иска да купува или да продава. "Златото, цялото това доверие, което този финансов инструмент е изградило в хилядолетията на фона на бъдещото печатане на пари и намаляване на покупателната сила на парите, смятам, че златото ще поскъпва с по-големи темпове от имотите в дългосрочен план", добави Георгиев.

Друг съвет е при инвестиция в злато да имаме реални очаквания за печалбата. "Последната година цената му е нагоре 30% и затова се говорим много повече за златото в момента. Хората не трябва да очакват подобна възвращаемост. Целта на златото не е да ви направи богати, целта на златото е да запази вашето богатство", смята Баклаян.

През последните 10 години цената на златото у нас се е увеличила с около 160%. В момента цената за грам започва от близо 160 лева.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Направете важна крачка към новата си визия с МЦ Хейлан Варна
Дата: 26/10, 15:30

Град без самота устройват в Южна Корея за 327 милиона долара
Дата: 26/10, 15:28

Прибраха в ареста двама наркопласьори в Шумен
Дата: 26/10, 15:09

Един на всеки 10 европейци трябва да пести от храна, за да си покрие жилищните разходи
Дата: 26/10, 14:40

Израел взриви склад за боеприпаси на „Хизбула“, сеизмолози съобщиха, че е земетресение
Дата: 26/10, 14:27

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия