Важна информация за всички с пари в банките: Обявиха новите лихви за 2024 година


Дата: 25/10, 20:24

Пиксабей

В анализа на последните данни от БНБ за лихвените проценти по депозити и кредити към септември 2024 г. изпъкват няколко основни тенденции и заключения, които илюстрират настоящата макроикономическа среда в България и предпочитанията на домакинствата.

На първо място, лихвите по новите депозити в левове за домакинствата продължават да се повишават на годишна база, достигайки средно 1,02%, което е значително покачване спрямо предходната година.

Спрямо септември 2023 година повишението на лихвата по тези влогове достига 0,40 процентни пункта, предаде "Парите ни".

Заедно с повишената доходност по влоговете в левове, интересът към депозити в евро остава стабилен, но лихвите при тях леко спадат на месечна база, което показва известна волатилност в лихвената политика. Тези тенденции предполагат, че макар спестяването да се задържа на фокус, домакинствата може да бъдат привлечени към по-гъвкави варианти за инвестиции или спестовни продукти.

Заедно с това, лихвите по новите кредити за домакинства се движат в две различни посоки. Потребителските кредити отбелязват понижение на месечна база, достигайки 9,05%. Средният размер на годишния процент на разходите (ГПР) по новите потребителски заеми в левове достига 9,79 процента (10,04 процента месец по-рано и 9,12 процента преди 12 месеца).


От друга страна, жилищните кредити, които традиционно са в основата на стабилните инвестиции в недвижими имоти, запазват стабилни лихвени нива. Лихвата по тези кредити отбелязва леко покачване на месечна база - 0,1%, но все още е под стойността от септември 2023 г. ГПР по новите жилищни кредити достига 2,82 процента през деветия месец на настоящата година (2,84 процента месец по-рано, 2,91 процента година по-рано).

Стабилността на лихвите при жилищните кредити продължава да ги прави достъпни за домакинствата, насърчавайки инвестициите в недвижими имоти като сравнително сигурен начин за запазване на стойността на капитала в дългосрочен план.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Направете важна крачка към новата си визия с МЦ Хейлан Варна
Дата: 25/10, 22:20

Треньорът на Левски: Никой не очакваше да загубим
Дата: 25/10, 22:19

Германия пощади гълъби от избиване след спорен референдум
Дата: 25/10, 22:01

Какво щеше да каже Гунди? Голям резил за "Левски" насред Герена
Дата: 25/10, 21:57

ЦИК: Един и същи състав и една комисия ще произведат двата вида избори във Варна
Дата: 25/10, 21:47

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия