Ето ги всички имена празнуващи на Димитровден и важно поверие за зимата и снега


Дата: 25/10, 10:03

Пиксабей

Всяка година именници на 26 октомври са хората, носещи имената Даниел, Деметра, Деян, Дима, Димана, Димислава, Димитрина, Димитричка, Димитрия, Димитър, Димка, Димо, Димчо, Драган, Драго, Драгомир, Драгомира, Мита, Митка, Митко, Митра, Митрана, Митьо.

Димитровден, честван на 26 октомври, е един от най-важните празници в българския народен календар и бележи края на есента и началото на зимата. Според народните вярвания, този ден не е просто духовен празник, а и своеобразен „пророк“ за предстоящата зима. Хората отдавна наблюдават природата на Димитровден, за да разберат дали зимата ще бъде студена и снежна или мека и кратка, пише Дарик и За жената.

Според поверието от бялата брада на светеца, който язди червен кон, се изсипват първите снежинки.

Ето някои от най-интересните предания и прогнози, свързани с времето на този ден.

„Дойде ли Димитър, идва и снегът“

Каква зима вещае народната метеорология

Едно от най-известните народни поверия гласи: „Дойде ли Димитър, идва и снегът“. В народната традиция Свети Димитър се свързва със студа и първия сняг, заради което на този ден хората са обръщали особено внимание на времето. Ако на Димитровден времето е ясно и топло, се вярва, че зимата ще бъде мека и къса. Ако обаче денят е студен и мрачен, с вятър или дъжд, това предвещава сурова и дълга зима.

Вълната на овцете и прогнозата за зимата

Селяните също вярвали, че дебелината на вълната на овцете в този период може да предскаже тежестта на зимата. Ако вълната на овцете е гъста и дълга, това е знак, че предстоят мразовити дни и дълбок сняг. Ако обаче овцете не са натрупали много вълна, зимата ще бъде по-лека и топла.

В българските села съществувало вярването, че след Димитровден „лятото си отива“. Слънчевите и топли дни вече са зад нас, а времето постепенно се влошава. Въпреки това, според друга стара поговорка, ако на Димитровден времето е меко и слънчево, ще има „циганско лято“ – кратък период на топли дни в края на есента, който ще се задържи до началото на ноември.

„Ако на Димитровден вали, зимата ще бъде снежна“

Дъжд на Димитровден се възприема като предвестник на снежна и студена зима. Вярвало се е, че колкото повече дъжд вали на този ден, толкова по-дълго ще се задържи снегът през зимата. Ако обаче денят е сух и слънчев, хората очаквали, че зимата няма да бъде толкова тежка.


В миналото народът също вярвал, че ако в нощта преди Димитровден звездите са много ярки и блестящи, зимата ще бъде суха и студена. Обратно, ако нощта е тъмна, с малко звезди, се очаква обилна снежна покривка и чести снеговалежи.

Димитровден не е само времето на предсказания за зимата. Този празник също е свързан със завършването на селскостопанския цикъл – жътвата е приключила, стопаните са прибрали реколтата, и сега настъпва време за подготовка за зимата. Смята се, че Свети Димитър "заключва" лятото и „отключва“ зимата, което в миналото е имало голямо значение за хората, живеещи от земеделие и животновъдство.

Тези народни вярвания са доказателство за връзката между природата и човека и са се предавали от поколение на поколение. Днес, макар да разполагаме с модерни метеорологични прогнози, тези предания остават живи и продължават да ни напомнят за времето, когато хората са били изцяло зависими от капризите на природата.

Независимо дали вярвате в тях или не, традициите на Димитровден носят мъдростта на поколенията и все още ни карат да поглеждаме към небето с очакване за отговора на въпроса: Каква ще бъде зимата тази година?


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Партиите похарчиха над 1.5 млн. лв. за реклама по време на кампанията
Дата: 25/10, 12:21

Прецакват с 200 лева пенсия най-известната майка в България
Дата: 25/10, 12:19

Слагайте зимните гуми, идват поледици
Дата: 25/10, 12:14

Близо 1400 души ще могат да гласуват в затворите и арестите в неделя
Дата: 25/10, 12:11

МВР: Над 15 000 униформени ще следят за реда в изборния ден
Дата: 25/10, 11:591 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия