Синоптиците: Няма надежда за дъжд в България, идва катастрофа


Дата: 23/10, 14:25

Кадър Метео Балканс

Синоптичният модел ГФС отново премахна "надеждите" за някакви валежи към края на октомври и началото на ноември месец. Разбира се, че е нормално прогнозите да се променят и то в такъв срок, но забележете, че тенденцията е все по-малко валежи и то през есента, предаде Метео Балканс.

Есента и зимата са ключови за попълването на водните запаси в язовирите, реките и подземните водоносни слоеве.

Липсата на валежи през тези сезони може да доведе до намаляване на обема на водата в язовирите, което от своя страна влияе на водоснабдяването. Недостатъчните валежи през есента и зимата водят до намаляване на влагата в почвите, което може да създаде неблагоприятни условия за селското стопанство. 

Периода 2023 / 2024г. Бяхме свидетели, именно на подобен сценарий, което доведе до по-малък обем в повечето язовири. Лятото на 2024г. доведе и до пресъхване на много язовир в България. 

През пролетта и лятото това ще се отрази на реколтата, тъй като растенията няма да имат достатъчно вода за растеж. Намалените водни обеми в язовирите влияят на производството на хидроенергия. България разчита на хидроелектрическите централи за значителна част от енергията си, а липсата на достатъчно воден обем може да доведе до по-малко производство на електричество и потенциален енергиен дефицит.

При намалени водни ресурси, могат да възникнат ограничения във водоснабдяването на населението. Това е особено критично за малките населени места и селските райони, които разчитат на локални водоизточници. Недостатъчните водни количества влияят и върху екосистемите, особено в реки и влажни зони. Това може да доведе до загуба на биоразнообразие и влошаване на условията за живот на различни видове.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



При спецоперация провериха над 120 автомобила край Враца
Дата: 23/10, 16:30

КПП-та се появиха в Родопите
Дата: 23/10, 16:25

Папата: Палестина страда от нечовешки атаки
Дата: 23/10, 16:22

Биячите набор 2011 във Варна се самоопределят като "скинари", МВР излезе със становище
Дата: 23/10, 16:181 Коментар

Балонът, с който стана инцидент, няма никакви документи
Дата: 23/10, 16:15

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия