Одит на сделките с общински имоти във Варна показа незаконно приватизирани жилища


Дата: 23/10, 13:01

снимка: Община Варна

През май 2023 г. Общинският съвет на Варна взема решение за 14 процедури за приватизация на общински нежилищни имоти. Но 3 от тях се оказват жилища и съгласно чл.1 от Закона за приватизацията и следприватизационния контрол (ЗПСК), те не следва да са обект на приватизация. Въпреки това те са продадени по метода на приватизацията в нарушение на закона.

Това посочва одитният доклад за 2023 г. на звено Вътрешен одит в Община Варна, предоставен на кмета Благомир Коцев, по задача на ревизията разпоредителни сделки с общински имоти, съобщиха от общинския пресцентър. Документът установява нарушения и несъответствия със Закона за концесиите (ЗК), Закона за общинската собственост (ЗОС), както по Закона за приватизацията и следприватизационния контрол (ЗПСК).

По въпросната продажба проверяващите установяват, че са отписани от актовите книги и от баланса на общината със заповед на предходния кмет и са отразени са в общинския публичен регистър. Одитът обаче препоръчва три от сделките да се анулират от съответната комисия към Общински съвет, като тя отмени взетите по-рано в нарушение на ЗПСК решения.

Одиторите установяват, че вътрешните процедури и инструкции относно разпоредителните сделки с общински имоти не са актуализирани. Предходният кмет не е предоставил отчети до Общинския съвет за състоянието на общинската собственост. При много от сделките не е спазен законоустановеният срок за сключване на договори след разпоредителните сделки с имоти.

Четири сделки за продажба на имоти на собственици на законни сгради не са финализирани и от тях не са постъпили в хазната над 400 хил. лв. с ДДС, поради забавени управленски решения. Едва 12 266  лв. са постъпили в общината от разпоредителни сделки по прекратяване на собственост върху имоти между общината и физически и юридически лица, а за два от имотите изобщо няма решение на Общинския съвет за допълване на годишната програма за този вид сделки с въпросните два. Общинските съветници дори са предоставили за безвъзмездно ползване имот частна общинска собственост, при положение, че сградата е публична общинска собственост.

Инспекторите установяват, че защитно съоръжение на ул. „Барутен погреб“ също е предоставено за безвъзмездно управление в последните дни на мандата – през м. септември 2023 г. При инициирани 7 сделки за учредяване на безвъзмездно право на ползване върху имоти общинска собственост, за три предходният кмет не е спазил закона да инициира искане за вземане на решение до Общинския съвет.

„В несъответствие с приложимите нормативни разпоредби е липсата на управленски действия по разпореждане с общински жилища“, се казва още в документа, адресиран до кмета Благомир Коцев, и се подчертава нуждата от подобряване на организацията за отразяване в публичния регистър на разпоредителните сделки.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Косьо Стойчев: Населението се топи и няма кой да работи, има два варианта това да се промени, ето какви са те
Дата: 23/10, 15:17

Над 2000 протестни подписа срещу новото разписание на БДЖ
Дата: 23/10, 15:15

България изпревари всички в ЕС по ръст на новото строителство
Дата: 23/10, 15:14

Жилищното кредитиране в България с рекорден ръст
Дата: 23/10, 15:11

В Иран екзекутираха четирима души, произвеждали отровен алкохол
Дата: 23/10, 15:08

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия