Ватиканът публикува първия си доклад за защитата на непълнолетните


Дата: 26/10, 02:11

снимка: Булфото

Ватиканът обяви, че следващата седмица ще публикува първия си годишен доклад за защитата на непълнолетните в Римокатолическата църква, по настояване на папа Франциск и с цел увеличаване на прозрачността и превенцията в борбата срещу педофилията, предаде Франс прес и БТА. 

Папската комисия за закрила на непълнолетните - консултативен орган, създаден през 2014 г. от папата аржентинец, която стана обект на критики в миналото, ще публикува във вторник този пилотен доклад, който се предвижда да бъде разпространяван ежегодно, съобщи в изявление комисията.

Представен като „първа стъпка“, докладът „документира рисковете, които остават, и напредъка, който може да бъде постигнат в усилията на Римокатолическата църква за защита на уязвимите деца и възрастни“, заяви комисията, като добави, че в него са изброени и „конкретни препоръки“.

През април 2022 г. папа Франциск бе поискал от комисията този доклад, за да разполага с „надеждна информация за това какво се случва и какво трябва да се промени“, призовавайки за „ново начало“.

В хода на разследването си членовете на комисията са отбелязали „липсата на налични данни“ за сексуалните посегателства, заяви нидерландската юристка Мод де Бор Букикио, която отговаряше за изготвянето на доклада.

Текстът на доклада, чийто обем не е уточнен, е разделен на четири части, в които са разгледани процедурите, действащи в около 15 местни църкви на различни континенти, както и в Римската курия, централното управление на Светия престол.

Членовете на комисията, назначени пряко от папата, са религиозни и светски експерти в различни области, свързани със защитата на лицата, включително право, образование, психология, психиатрия и права на човека.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Франция въвежда по-високи данъци за най-богатите
Дата: 26/10, 05:00

Направете важна крачка към новата си визия с МЦ Хейлан Варна
Дата: 26/10, 04:50

Топъл и слънчев уикенд
Дата: 26/10, 04:00

На 26 октомври рожден ден има Любо Киров
Дата: 26/10, 03:00

Ватиканът публикува първия си доклад за защитата на непълнолетните
Дата: 26/10, 02:11

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия