Синдикалист: 430 000 българи днес се радват от решението на правителството


Дата: 23/10, 18:41

кадър бТВ

430 000 души получават официално минимална заплата в България. Днес правителството реши през 2025 г. тя да е 1077 лева, с което се повишава малко над 15%. Това беше и искането на синдикатите.

Минималната работна заплата се вдига по формула, приета от 48-ото Народно събрание, гласувана с пълно мнозинство, припомни в предаването „Лице в лице“ Любослав Костов от КНСБ. Бизнесът обаче смята, че тя е сбъркана.          

„Това е стъпка в правилната посока, тя няма да реши проблемите на работещите, но поне няма да създаде нови. Не си спомням бизнес организациите да са подкрепяли какъвто и да е ръст на минимална заплата, винаги казват, че ще фалират, а накрая като видите данните за корпоративния данък в бюджета, ще видите, че те са всяка година с 20-30% отгоре‘‘, каза Костов.

По думите на Костов повишаването влияе положително върху растежа и заетостта, като посочи, че 4.2% безработица е ниво, срещано много рядко в историята.  

Според него положителният ефект от повишението, освен от икономическа, е и от морална гледна точка– намалява неравенствата, стимулира хората да потребяват, от това и оборотите на фирмите се завъртат.

„Тази година е първата, в която можем да говорим за реален ръст в това, което можем да си купим, спрямо миналата година. Номинално всяка година получавате повече пари, но и хлябът поскъпва“, каза Костов по повод увеличените доходи и намаляващата инфлация.

Костов подчерта, че в България минималната заплата се е вдигнала с 43% от 2021 г. досега. В други страни обаче дори с повече - Черна гора – 60%, Албания – 63%, Сърбия – 50%, Турция – 64%, Румъния – 59%

Съотношението минимална към средна заплата в България е 38%, а в Германия - 54%.

По думите му все още има висок дял на недекларирана заетост. В по-малките населени места пък работодателите се уговарят какви заплати да дават и хората или приемат, или мигрират.

Вследствие на това 4-те най-големи града в България формират 60% от БВП, предаде бТВ.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Мая от "Островът" тъгува, че синът й днес става на 10 години, а тя не е с него
Дата: 23/10, 21:19

Прилеп се чупи от немски зоопарк, сврян в дрехите на посетителка
Дата: 23/10, 21:16

Направете важна крачка към новата си визия с МЦ Хейлан Варна
Дата: 23/10, 21:10

Хороскоп за четвъртък 24 октомври: Да не жали парите зодия
Дата: 23/10, 21:00

Фишинг измамите у нас се увеличават
Дата: 23/10, 20:56

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия