Председателят на РИК и ОИК-Варна: Няма как да накараме хората да гласуват на две различни места


Дата: 24/10, 12:00

Булфото

Указанието на ЦИК гласоподавателите да упражняват правото си на вот в двата избора  - за Народно събрание и районни кметове, в две различни помещения е физически неизпълнимо, тъй като някои сгради не позволяват разкриване на още секционни избирателни комисии. Това каза председателят на Общинската избирателна комисия и Районната избирателна комисия Велин Жеков, цитиран от Радио Варна. Той посочи, че на първо място трябва да се гарантира конституционното право на избирателите да гласуват, а създалият се прецедент може да се окаже демотивиращ. Никой няма да отиде да гласува не само в друга сграда, дори на друг етаж, предполага Жеков. 

По думите му организацията на изборния процес ще се утежни, тъй като е необходим допълнителен ресурс от хора, включително и за охрана на секционните избирателни комисии, материали и средства.

Той подчерта, че няма правило в Изборния кодекс, което да не са спазили и не вижда основание, което да попречи в една секция да има две машина и четири избирателни кутии. 

Жеков припомни, че подобен случай е имало само веднъж - през 2016 година в София, когато са се провеждали частичните местни избори за район "Младост", едновременно с президентските избори. Тогава избирателите са гласували в едно помещение.

Припомняме, от Районната избирателна комисия във Варна са изпратили до Централната избирателна комисия искане за тълкуване на решението си за осигуряване на помещения за разполагане на секционните избирателни комисии за втория тур на частичните местни избори.

Писмо до ЦИК изпратиха и от Община Варна, за да информират, че няма възможност за осигуряване на допълнителни 200 помещения за разполагане на избирателни секции на територията на Район "Одесос" и Район "Приморски".


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Жена с ножица „освободи“ дърветата на Бургас
Дата: 24/10, 14:06

Карбовски: Няма как, ще продължавам да прося, колкото и да е неприятно, защото съм си харесал Донго
Дата: 24/10, 14:03

Радев: България категорично осъжда атентата в Анкара
Дата: 24/10, 13:54

След верижна катастрофа: Възстановено е движението по пътя Русе-Бяла
Дата: 24/10, 13:48

Освободиха траурния агент от Пловдив, обвинен за фалшиви кремации
Дата: 24/10, 13:45

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия