Граждани от трети страни: Богати българи ни експлоатират


Дата: 24/10, 15:50

Редактор: Недко Петров

Стопкадри Нова нюз

Повишават се случаите на трудова експлоатация на граждани от трети страни в европейски държави, сред които е и България.

Според Даниела Савеклиева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора, причината за това е, че всяка една от жертвите търси по-добро бъдеще за себе си и за семейството.

Тя уточни, че в мрежата на тази експлоатация могат да попаднат не само хора в бедност, но и хора с по-високи доходи и хора, които просто търсят препитание и търсят по-добро заплащане.

Алекс Валенсуела, координатор на отдел „Превенция“, Фондация „Кампания А21“, пък раздели хората, които търсят препитание в чужбина на две рискови гурпи.

Първата е от нестандартни мечтатели, които живеят в ерата на глобализацията и смятат, че светът е отворен за тях, но това не са бедни хора, а втората е от по-уязвимите хора.

Тези, които са в рискови ситуации откъм военни положения, хора, които трябва да емигрират и да напуснат страната си, това са най-често жертвите.

Забелязва се обаче, че особено много млади хора, които искат развитие, тяхната държава не го предлага по начина, по който те си представят, и затова искат да стане бързо и вярват, че навън е много по-добре и вярвот, че може би тяхната държава не ги оценява така като живеят в другите държави, заяви в „Социална мрежа“ Валенсуела.

От своя страна Савеклива уточни, че почти равен брой мъже и жени попадат в глобалните статистики на трудова експлоатация.

Най-честатата клопка, в която попадат мечтателите и хората, които копнеят за по-добри условия на живот, е, когато те си представят, че за една позиция, за която тръгват в чужбина да работят, не се изискват никакви специални умения, изглежда прекалено лесно и с много добро заплащане, добави тя.

Какво трябва да правят хората в такъв момент? Тук и с колегата Валенсуела, те правят проверка на всяка една фирма, в която човек би могъл да се усъмни като посредник, който им предлага много добри условия за работата, каза още Савеклиева.

Валенсуела припомни, че имат национална гореща линия за трафик на хора и на нея се приемат всякакви обаждания, ако човек иска да замине за Западна Европа или Щатите, и има някакво предложение, дали вербално, дали от някой сайт за работа или от някоя фейсбук група.

Хората, които търсят там възможности, могат да звъннат, да предадат информацията и да изпратят предложението си, и в рамките на 72 часа нашият екип прави обстойно разследване и връща обратна връзка с рисковете - дали смятаме, че това е потенциална схема, която сме забелязвали преди и сме имали случаи преди, или нещата изглеждат съвсем нормални, заплащането е нормално, условията са нормални и няма нищо подозрително, заяви по Нова нюз Алекс.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия