Живущи в кв. "Възраждане" във Варна не искат в района да се строи "Център за подкрепа на хора с увреждания"


Дата: 24/10, 16:51

Снимка: Пиксабей

Живущи в района, в който е предвидено да бъде изграден "Център за подкрепа на хора с увреждания" и още две социални услуги, са подали възражения.

Това стана ясно на заседанието на комисията комисията по финанси и бюджет към Общински съвет Варна, съобщава Moreto.net

В дневния ред на комисията беше включено предложение за отпускане за 142 000 лв. от общинския бюджет за изготвяне на инвестиционен проект за изграждане на три нови социални центъра. Общината кандидатства по мярката „Изграждане и оборудване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги за лица с увреждания“, но за одобрение на проектното предложение и сключване на договор за предоставяне на финансирането от Механизма за възстановяване и устойчивост е необходимо да има одобрен инвестиционен проект с издадено разрешение за строеж.

Заради възраженията от страна на живущи и след дебати бе решено разглеждането на предложението да бъде отложено.

Припомняме, общински имоти с площ от почти 6,7 дка в ж. к. „Възраждане 4“ във Варна е предвиден да помести трите нови социални услуги, за които Общината ще кандидатства.

Две от социалните услуги са свързани с резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални затруднения. Предвидено е също да се създаде център за специализирана подкрепа за хора с увреждания и техните семейства.


Определеният бюджет за Варна е на обща стойност малко над 3,87 млн. лева. Със средствата ще се извършват дейности по строителство, доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане и организация и управление на проектите.

Центровете ще бъдат изградени по мярката „Изграждане и оборудване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги за лица с увреждания“. Процедурата е стъпка към изпълнението на реформата в системата на социалните услуги, чиято основна цел е деинституционализацията на грижата за хората с увреждания и закриването на 60% от съществуващите специализирани институции за тях до края на 2027 г.

Община Варна се задължава създадените по процедурата социални услуги да бъдат поддържани минимум 5 години след датата на приключване на дейностите по инвестицията и одобрение на искането за окончателно плащане от страна на Структурата за наблюдение и докладване. Също така общинската администрация гарантира, че предназначението на сградите, обект на интервенция по инвестицията, няма да бъде променяно за период не по-малък от 5 години.

Крайният срок за кандидатстване е 31 октомври 2024 г., а за изпълнение – 30 юни 2026 г. След одобрение на проектното предложение Община Варна ще осигури средства от местната хазна за мостово финансиране за съответната година преди възстановяването на сумите от програмата.
 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Самолет на Кремъл кацна в Израел. "Хизбула" преустанови обстрелите
Дата: 24/10, 19:30

Карбовски: Доган се появи, но Пеевски изчезна
Дата: 24/10, 19:29

Международна строителна компания избра Черно море
Дата: 24/10, 19:20

Вдовица взе 57 000 лева от пенсиите на мъжа си и сега ще ги връща
Дата: 24/10, 19:17

Жена засрами мъжа си в "Стани Богат"
Дата: 24/10, 19:16

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия