Сателитни снимки показват: Най-голямото езеро в света пресъхва пред очите ни


Дата: 25/10, 10:45

Кадър НАСА, Бреговете са се отдръпнали шокиращо от 2006 до 2022 година, сочат сателитните снимки

Най-голямото езеро в света е на път да изчезне - поредният знак, че екологическата криза вече нанася необратими последици върху планетата.

Каспийско море е най-голямото вътрешно море на планетата и най-голямото езеро, огромно водно тяло, сравнимо по размер с щата Монтана. Заобикалящата брегова линия се простира на повече от 6 400 км. и се споделя от пет държави: Казахстан, Иран, Азербайджан, Русия и Туркменистан, предаде БТА и Вести.

Тези страни разчитат на него за риболов, земеделие, туризъм и питейна вода, както и за запасите му от нефт и газ. Каспийското море също играе важна роля в регулирането на климата на този сух регион, осигурявайки валежи и влага в Централна Азия.

Но езерото е в беда.

Язовирите, замърсяването, извличането на нефт и все по-очевидната климатична криза водят до неговия упадък, като някои експерти се опасяват, че Каспийско море е на ръба на необратимо изчезване.

Въпреки че климатичните промени повишават глобалното морско ниво, за морета без излаз на море и езера като Каспийско море, ситуацията е различна. Те разчитат на деликатен баланс между водата, която тече от реките и валежите, и изпарението. Този баланс се променя с глобалното затопляне, което води до свиване на много езера.

Не е нужно хората да гледат далеч, за да видят какво може да крие бъдещето. Близкото Аралско море, разположено между Казахстан и Узбекистан, някога е било едно от най-големите езера в света, но почти е изчезнало, опустошено от комбинация от човешки дейности и климатичната криза.

През последните няколко десетилетия спадът на нивото на Каспийско море се ускорява. Човешката дейност играе важна роля, тъй като страните изграждат резервоари и язовири. Каспийското море се захранва от 130 реки, но около 80% от водата идва само от една: Волга, най-дългата река в Европа.

Русия е построила 40 язовира, като още 18 са в процес на изграждане, според Вали Каледжи, експерт по Централна Азия и кавказки изследвания в Техеранския университет, което намалява притока на вода към Каспийско море.

Климатичните промени също играят все по-значима роля, увеличавайки темповете на изпарение и водещи до по-нестабилни валежи. Нивата на Каспийско море спадат от средата на 90-те години на миналия век, но темпът на спада се е ускорил след 2005 г., като нивото е намаляло с около 150 см., каза Матиас Пранге, моделист на земни системи в университета в Бремен, Германия. Според него, с продължаващото затопляне на света, морското равнище е на път да “спадне драстично”.

Изследванията му предвиждат спад от 8 до 18 метра до края на века, в зависимост от темповете на намаляване на замърсяването с изкопаеми горива.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



68% от българите категорично отказват да станат приемни родители
Дата: 25/10, 13:26

"Със зъби и с нокти се бори от раждането си": 2-годишният Божидар има нужда от средства за лечение
Дата: 25/10, 13:16

"Вашингтон таймс": България е най-корумпираната страна в Европа, банки са свързани с пране на пари, трябва да я прочистим
Дата: 25/10, 13:022 Коментара

Утре ще ни връхлети силна магнитна буря
Дата: 25/10, 13:01

Как най-лесно и бързо да обзаведем кухнята?
Дата: 25/10, 12:49

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия