"Тренд": Седем формации влизат в парламента


Дата: 25/10, 11:42

Снимка: Булфото, архив

Формулата за 51-ото Народно събрание е 7+2. Седем формации със сигурно парламентарно представителство и две с шансове за преминаване на бариерата. Това показва ново проучване наагенция "Тренд" по поръчка на "24 часа", посветено на нагласите на българите на финала на предизборната кампания. Изследването е реализирано в периода между 16 и 22 октомври 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+.

Според проучването между 2 и 2,2 милиона българи ще упражнят правото си на глас в неделя, съобщава БНТ.

ГЕРБ-СДС е лидер в класацията с подкрепата на 24.9% от гласуващите с комфортна дистанция от втория. По-надолу в класацията се открояват три групи формации, като във всяка група резултатите на отделните партии и коалиции са сходни. Първата група е в битката за второто място, в която попадат "Възраждане" (15.2%) и "Продължаваме промяната-Демократична България" (14.8%). Във втората група попадат "Алианс за права и свободи" (7.8%), "ДПС-Ново начало" (7%), "Има такъв народ" (6.6%) и БСП (6.5%).

Двете партии МЕЧ (4%) и "Величие" (3,6%) са около или под бариерата от 4 на сто подкрепа за влизане в парламента. "Синя България" остава с подкрепата на едва 1,7% от гласуващите.

Разликите в стойностите между формациите във всяка една от групите е по-малка от процент, което предполага, че размествания в подредбата са напълно възможни.

Делът на респондентите посочили, че ще гласуват с опцията „не подкрепям никого“ е 4.3%, като този процент се разпределя между всички формации.

Предизборната кампания не е успяла да мотивира повече избиратели да упражнят правото си на глас и очакваната избирателна активност е в диапазона между 2 милиона и 2 и 200 хиляди души, които се очаква да гласуват, обобщават от "Тренд".


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия