Близо 2/3 от българите не получават минималния доход за издръжка


Дата: 25/10, 12:32

Снимка: Булфото

Общо 2616 лв. е издръжката на живот за тричленно семейство – двама работещи възрастни и едно дете до 14 години. 

"Тези пари са достатъчни за един достоен стандарт на живот, в който човек може да си позволи да издържа себе си, но и да издържа зависим член на своето семейство. Не е абсолютният минимум. Стремим се да уловим една сума, която позволява съществуването на един трудещ се", каза научният секретар в Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Росица Макелова в студиото на "България сутрин".

Основните фактори, които влияят върху увеличаването на издръжката на живота, са повишаването на цените на основните суровини, енергийните източници и горивата. Въпреки това, се наблюдава и увеличаване на средната работна заплата, което до известна степен компенсира повишаването на разходите.

"Имаме спад в световен мащаб на цените на петрола, нa цените на газа, с това се намалява и цената на електроенергията, а пък тази на петрола води до намаляване на цената на горивата", отбеляза Макелова съобщава Bulgaria ON AIR.

Гостът сподели, че при сравнение на цените на хранителните продукти в България с други европейски страни, включително Румъния и Хърватия, се установява, че цените у нас са близки до тези в други западно- и източноевропейски страни. 

Въпреки това, когато се сравни колко пъти минималната работна заплата в България може да закупи потребителска кошница спрямо други страни, се вижда, че в България тя може да купи значително по-малко.

"Ако погледнем и сравним колко от работещите получават доход до заплата за издръжка, ще се окаже, че почти 2/3 от българите са с доход по-нисък от този, който смятаме за заплата за издръжка", каза Макелова.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Великобритания забранява вейповете за еднократна употреба през 2025 г.
Дата: 25/10, 15:09

Библейско е: Потоп в пустинята Сахара, образуваха се езера
Дата: 25/10, 15:06

Важна новина за българите с тежки белодробни болести
Дата: 25/10, 15:02

Все повече хора в трудоспособна възраст умират преди пенсия
Дата: 25/10, 14:521 Коментар

България с най-много фалирали фирми в ЕС
Дата: 25/10, 14:502 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия