Синдикалист обясни каква е разликата между празничен и делничен труд


Дата: 25/10, 15:43

Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова нюз

Над 6400 сигнала за неизплатени обезщетения за положен труд в празнични дни от началото на годината са подадени в Инспекцията по труда.  

Има видимо повешение на сигналите, защото хората започнаха да се осъзнават и да си търсят правата, което е много добре. От друга страна обаче най-често се говори за едно - къде са ми парите? Държа да кажа, че основният принцип на труда е превенцията. Т.е. не трябва да стигаме до там, че да бъдем ощетени. Законовите разпоредби са огромен обем и н евсеки може да я прочете и познава. В това законодателство са взети предвид много подробности и ако те се спазват, тогава всичко ще е в нормата. 

Това коментира пред Нова нюз Александър Загоров, КТ "Подкрепа".

За да бъде всичко наред, първо работодателите трябва да бъдат малко по-начетени. Често стават грешки поради незнание. Той има да свърши ред неща едно след друго, да обучава работниците и да има диалог по условия на труд, посочи той.

Изчисляването на нощен, извънреден, допълнителен труд е много лесно, защото в днешно време счетоводството и дигитализацията вече са едно цяло и чрез новите програми всичко се изчислява не само до стотинката, а до по-малко от стотинката. Тук въпросът е само да се отчита правилно. Не е правилно да се съгласяваме на някакви мъгляви компенсации, само защото началникът нещо е поискал, или колега нещо иска, или решавам, че няма да си развалям отношенията с някого. Аз съм човек, имам права и е мое задължение да ги пазя, посочи той.

Ако се наложи обаче, научете къде се намира Инспекцията по труда.  Ако не знаете, намерете я или потърсете синдикална организация за съвет. В Испекцията работят много кадърни хора, така че може да се разчита на тях, посочи той.

Голяма разлика межзду празничния и делничния труд няма. Има когато съвпадне празничен с извънреден труд. В този случай надницата се наброява два пъти, обясни той.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Гуцанов и Киселова във Варна: БСП ще защити и възстанови конституцията
Дата: 25/10, 18:38

Влаковете в Северна България: БДЖ ще обяви ново разписание
Дата: 25/10, 18:30

Кремъл коментира информациите, че Путин редовно разговаря с Мъск
Дата: 25/10, 18:19

Големи промени в закона за лекарствата
Дата: 25/10, 18:13

Заради изборите: „Синята зона“ във Варна няма да работи на 26 и 27 октомври
Дата: 25/10, 18:09

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия