МФ: За предложените промени в данъчните закони ще се изчака формирането на новия парламент


Дата: 28/10, 13:31

Булфото

Законопроектите за промени в данъчните закони няма да бъдат внесени в сряда в Министерски съвет, тъй като очакваме формирането на 51-вото Народно събрание, тогава ще бъдат внесени. Това заяви служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова по време на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което бяха представени предложенията за изменения в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС). 

Ако се внесат в 50-ото Народното събрание и не се приемат, всичко се архивира и трябва отново да се внасят. Имаме достатъчно време, обясни Петкова, цитирана от БТА. Знаете, че по принцип ще бъдат коментирани и някои мерки и приходни разходи, свързани със закона за бюджета за 2025 г., отбеляза също тя. 

На въпрос на БНР, свързан с проектобюджета за догодина, Петкова уточни, че са разработени редица приходни и разходни мерки, така че салдото в хазната да бъде до 3 процента дефицит от БВП на начислена основа. 

400 милиона лева би струвало на хазната, ако се удължи нулевата ДДС ставка за хляба и брашното и 9-процентния налог за ресторантьорския бранш, посочи още вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова.

На днешната среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество част от работодателските организации поискаха да не се възстановява ставката от 20% в тези сектори, където намалението бе въведено заради коронавирусната пандемия:

"Преференциалните ставки по принцип са предпоставка не само за увеличаване на административната тежест, но те са и предпоставка за отклонение от данъчно облагане", отбеляза финансовият министър.

В двуседмичен срок след изпълнение на критерия за ценова стабилност, България ще поиска извънредни конвергентни доклади от Брюксел и Франкфурт за готовността ни за присъединяване към еврозоната, каза още Петкова и отново гарантира, че Бюджет 2025 година ще бъде изчислен при дефицит до 3% от БВП на начислена основа.

"Колкото по-рано се приемат промените, толкова се дава по-голям шанс за изпълнение на инвестициите в срок, тъй като ПВУ приключва през август 2026 г.", коментира Петкова.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Брутален срив на акциите на "Филипс"
Дата: 28/10, 15:15

Забавни детски работилници, филмови прожекции и томбола са част от събитията на Екофестивал във Варна
Дата: 28/10, 15:13

Армията на Северна Корея е трета по численост след тези на Китай и САЩ
Дата: 28/10, 15:11

Ловец застреля по невнимание свой колега в Смолянско
Дата: 28/10, 15:11

Доброволци на ПромениКартинката с кауза: Няма нищо срамно да вдигнеш боклука, оставен от друг. Искаме да дадем пример, а днес събрахме 150 кг отпадъци
Дата: 28/10, 15:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия