Не спазиха указанията на ЦИК: Росица Матева обясни масовата смяна на членове на комисии


Дата: 27/10, 19:38

Кадър България он Еър

Още от сутринта не се явиха членове на Секционни избирателни комисии (СИК). Имаше и смяна в последния момент на някои от тях.

 

 

 

"Винаги, когато произвеждаме избори, има смяна на членове на СИК. Този път смените са доста повече, особено в 23 РИК, 26 РИК, както и в други. Прави се по искане на партии и коалиции, затова дадохме указания вчера към обяд - РИК да преустановят приемането на такива решения, за да могат назначените членове на СИК да приемат книжата, да подредят помещението и днес да произведат изборите. За съжаление, не се изпълниха тези указания на ЦИК в много от РИК и днес сутринта също са правени замени на членове на СИК", коментира зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос дали всички липсващи членове на СИК са заменени, Матева отговори, че Централната избирателна комисия приема решения само по отношение на Секционните избирателни комисии извън страната.

"Заменени са и предстои да се вземе още едно решение. Районните избирателни комисии са компетентни да попълнят съставите си на СИК за гласуване в страната", обясни тя.

От ЦИК препоръчват да бъдат направени промени в частта за назначаване в СИК, като членовете да не бъдат назначавани толкова рано - почти месец преди изборите, а да бъдат назначавани най-много две седмици до 10 дни преди вота, за да могат да бъдат обучени, но да не се извършват замени на назначените вече членове на СИК, освен ако важни причини не налагат това.

Към 18:10 ч. са постъпили 43 сигнала за изборни нарушения, като повечето са за работата на членовете на СИК. Избирателната активност към 16:00 часа у нас е 26,25% в страната. Най-висока е в област Смолян - 32,33%. Най-малко са гласувалите в област Сливен - 20,34%.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



В Истанбул и в Бурса са гласували 28 000 души, а за цяла Турция 50 000
Дата: 27/10, 22:15

ПАРАЛЕЛНО ПРЕБРОЯВАНЕ: МЕЧ е новата партия в парламента, „Възраждане” е втора политическа сила
Дата: 27/10, 22:01

Пеевски: Оттук, насетне има само напред и нагоре!
Дата: 27/10, 21:551 Коментар

Опасен астероид се насочва към Земята
Дата: 27/10, 21:53

Медведев: Да унищожим енергетиката, индустрията, транспорта и банките на Европа, да вдъхнем страх
Дата: 27/10, 21:511 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия