кадър: Нова тв
За поредна година студенти от Института по кулинарни изкуства във Варна представят своето творчество в кухнята.
Голяма част от студентите са на мнение, че приготвят храната на бъдещето и твърдо вярват в тази идея.
Преди 3 години Здравко Атанасов започва обучението си в Института по кулинарни изкуства във Варна и очевидно се справя доста добре, защото вече има свои собствени уникални рецепти.
„Единият ми продукт се нарича „Шил коджи”, което всъщност е марината за месо, която ми отнема 10 дни, за да се създаде. Един от най-важните ензими в коджито се нарича „протеист”. Той разгражда протеина на аминокиселини и всъщност, когато мариновам храна - месо за 12 часа, аз получавам ефекта на 10 дни зряло месо”, разказва той за Нова тв. Според Здравко ферментацията е бъдещето на кулинарията не само у нас, но и по света.
За бъдещето в кулинарното изкуство разказва и Диана Маркова. Нейната разработка е в помощ на хлебарите и сладкарите. „Моят проект се казва „Дулайтфул” и е сух квас, което представлява нормален квас, който изсушаваме на ниска температура, за да запазим естествената микробиома, която благоприятства нашата микрофлора на стомаха”, добавя тя.
И докато според някои комбинацията от на пръв поглед несъвместими продукти изглежда по-скоро странна екзотика, то според третокурсникът Васил Александров, именно креативността е водещата в кулинарното изкуство. Точно затова, той н предлага комбинацията от сладко и солено.
„Реших да направя продукт, който е не много популярен на българския пазар. Едното е от еленски бут и червен лук, а другото е веган версия от лакто ферментирал фенел и червена чушка”, обяснява Васил.
По негови думи соленото и сладкото като вкус в България не е толкова популярно. „ Затова моята идея беше да направя продукт, който да помогне на хората да разберат, че няма от какво да се страхуват да пробват такива вкусове”, каза още Васил.
На по-креативната комбинация от вкусове залага и Ерика Петрова със своя солен снакс. „За момента може да се предлага в малки сладкарници или дори в магазинчета. Както и в любителски примерно магазини за вино, като подходящ амюз буш за дегустация”, посочва тя.
А преподавателите споделят, че кулинарните шедьоври, които предлагат студентите биха могли съвсем скоро да се превърнат в хит в някои от най-елитните ресторанти.
„В тази последна дисциплина, те трябва да измислят някакъв интересен, различен и уникален продукт, като не само да измислят някаква рецепта за него, но и да измислят начин как да го комерсиализират - т.е. как да го пуснат на реалния пазар”, коментира преподавателят във Висше училище по мениджмънт във Варна Мая Иванова.
А голяма част от младежите вече виждат себе си, като бъдещи шефове в кухнята. „Със собствен бизнес. Собствен ресторант или собствена пекарна, в която да предлагам своите продукти”, споделя Диана.
„Искам да намеря много контакти, искам много да обиколя. Много да науча. И в крайна сметка накрая ще си намеря моето място, но със сигурност мястото искам да е с моето име”, добавя още Ерика.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
"Спартак" подкрепи Георги Костадинов след тежката загуба
Дата: 05/03, 21:56
Кадиев предупреди децата: Да си скитащ нерез е голяма глупост
Дата: 05/03, 21:461 Коментар
От САЩ: Мощта на Турция расте, възможна е война с друга държава в региона
Дата: 05/03, 21:39
Дете загина, а друго беше ранено, след като кола се вряза на спортно игрище
Дата: 05/03, 21:38
Продава "Мерцедес" за 108 хиляди лева и минава на страната на злото
Дата: 05/03, 21:31