Исландия с невиждан икономически ръст след въвеждането на четиридневна работна седмица


Дата: 28/10, 12:52

Пиксабей

Исландия отбеляза впечатляващ икономически растеж, откакто страната въведе четиридневна работна седмица, пише CNN, предаде Фокус.

Според ново проучване БВП на Исландия е нараснал с 5% през 2023 г., което е впечатляващо високо за развита икономика. Сред богатите европейски страни само Малта има по-висок процент. За сравнение, през 2006-2015 г. средният икономически растеж на Исландия беше само около 2% годишно.

Анализаторите отдават икономическия успех на страната именно на намаляването на работната седмица. Така в периода от 2015 г. до 2019 г. в страната бяха проведени няколко големи експеримента, при които работната седмица на служителите в обществения сектор беше намалена до 35-36 часа, вместо 40, без да се намаляват заплатите. В експеримента са участвали 2500 души - повече от 1% от работещото население на Исландия по това време.

Изследователите установиха, че производителността остава същата или се подобрява на повечето работни места, докато благосъстоянието на работниците се повишава "значително“ в редица показатели.

Впоследствие исландските профсъюзи се съгласиха на по-кратко работно време за десетки хиляди свои членове в цялата страна. До 2022 г. 51% от работещите в страната са преминали към по-кратко работно време или четиридневна работна седмица. Днес 59% от исландците работят в този формат.

 "Това проучване демонстрира истинска история на успеха: краткото работно време стана широко разпространено в Исландия... и икономиката е силна по редица показатели“, заяви авторът на изследването Гудмундур Д. Харалдсон.

И въпреки че икономистите прогнозират забавяне на икономическия растеж до края на 2024 г., анализаторите обръщат внимание на друг важен показател - ниската безработица в страната. Това е "силен индикатор за жизнеността на икономиката", казват те.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия