Доброволци на ПромениКартинката с кауза: Няма нищо срамно да вдигнеш боклука, оставен от друг. Искаме да дадем пример, а днес събрахме 150 кг отпадъци


Дата: 28/10, 21:20

Да живеем в чисти градове, да се грижим за природата и да оставим на децата си един по-чист и красив свят. Това е каузата, която в почивния ден събра доброволците на информационната кампания на Филип Морис България ПромениКартинката в Морската градина на Варна. Основен акцент в нея е борбата със замърсяването на природата с неправилно изхвърлени цигарени фасове и други отпадъци. Проучвания показват, че една на всеки три цигари се изхвърля неправилно и замърсява околната среда. А това е критично, тъй като целулозният ацетат в угарките се разгражда за период от 3 месеца до 15 г. в зависимост от условията на външната среда. Ето защо той не се определя като биоразградим, тъй като се натрупва в околната среда с течение на времето. 

Само за няколко часа в съботния ден доброволците на информационната кампания ПромениКартинката успяха да съберат 150 кг отпадъци в Морската градина,  включително неправилно изхвърлени цигарени фасове, автомобилни гуми, ПВЦ тръби и други отпадъци, захвърлени в зелените площи.

"Обичам да пътувам, но е много стряскащо, когато се върнеш в България от чужбина и още на входа започнеш да виждаш отпадъци край пътя. Като цяло трябва да се промени манталитетът и хората да живеят малко по-смислено с идея за бъдещето", коментира Асен Стоянов от търговския екип на Филип Морис България. 

Младият мъж живее във Варна от 15 години и приема града като свой дом. 

"ПромениКартинката е кампания на положителната и устойчива промяна. Доказахме го и днес, когато отново се събрахме с много доброволци и съмишленици, за да имаме по-чиста Варна. Надяваме се да пробудим екосъзнанието на хората и да насърчим отговорно потребителско поведение", коментира той.   

"С информационната кампания на Филип Морис България “ПромениКартинката” вече четвърта поредна година се опитваме да дадем добрия пример и да провокираме обществото към отговорно потребителско поведение и повече отговорност у хората. Надяваме се чрез такива доброволчески акции да напомним, че природата е нашият общ дом и от нас зависи да я опазим чиста. Това означава да изхвърляме правилно отпадъците, сред които и употребени тютюневи филтри, на предназначените за това места. Само заедно можем да ПромениКартинката като положим съвместни усилия , за да живеем в по-чисти и красиви градове", разказва Пламен Чанев, регионален търговски мениджър на "Филип Морис България". 

Той не крие удовлетворението си, че кампанията с всяка изминала година придобива по-голяма популярност, като привлича все повече подръжници и партньори.

"Това ни обнадеждава, че наистина има как да направим реална промяна и да имаме по-чиста природа. По време на нашите почистващи акции случайни минувачи се интересуват, дори се включват в почистването, което е и нашата цел. Същевременно днес успяхме да съберем 150 кг отпадъци от Морската градина.

От плажа до Морска гара преди време събрахме близо 200 кг отпадъци, което наистина не е малко, казва Чанев.

"Вярвам, че хората са разумни и отговорни. Вярвам също, че всеки ден всеки един от нас може да направи нещо малко, което да има голям ефект върху опазването на околната среда. Малкото боклуче не е без значение, ако приемем, че в крайна сметка природата е наш дом. Ако сме отговорни към отпадъците си, ще имаме по-чиста среда", коментира Момчил Кръстев от търговския отдел на Филип Морис България, който участва в акциите.

"Грешно е да се заблуждаваме, че един фас, една хартийка или едно малко боклуче, изхвърлени неправилно на улицата, не замърсяват. Всеки от нас може чрез своите действия да спомогне за опазването на прородата и градовете ни", допълва той. 

Още за проблема с неправилно изхвърлените в природата цигарени фасове и други отпадъци, както и информация за кампанията  ПромениКартинката, можете да намерите на сайта: Промени Картинката.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Разбиха високотехнологична наркооранжерия в София
Дата: 28/10, 21:22

Доброволци на ПромениКартинката с кауза: Няма нищо срамно да вдигнеш боклука, оставен от друг. Искаме да дадем пример, а днес събрахме 150 кг отпадъци
Дата: 28/10, 21:20

Как да не се тръшнем болни?
Дата: 28/10, 21:10

Недостиг на занаятчии: Европа е гладна за хлебари, липсват дърводелци и зидари
Дата: 28/10, 21:07

Хороскоп за вторник 29 октомври: Да подари подарък на близките си зодия
Дата: 28/10, 21:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия