Пиксабей
Шаранът за Никулден стана златен и все повече българи пердпочитат да сложат на празничната трапеза по-дребна, но по-евтина риба.
Цената се оказа водеща за трапезата на Никулден. Килограм шаран се предлага в момента по 8-10 лв. за килограм, а до празника се очаква да стигне 12 лв., а котлетите - 20 лв.
По 9 лв. търгуват кило шаран на рибната борса в Бургас преди Никулден. Търговците се кълнат, че няма да поскъпне до 10-12 лева навръх 6 декември. Бургазлии си спомнят, че миналата година шаранът бе 8 лева, а предишни години по 5-6 лева. За едно семейство е нужен поне 2 кг шаран, което означава 18-20 лв., ако се спазва традицията.
Тя повелява рибата, с която навремето Свети Николай запушил побойната на кораб, да се готви цяла, за да е цяло семейството и късметът.
Рибарите по Черноморието са доволни от сезона. На борсите във Варна и Бургас е пълно с най-различна риба. Съветът на морските вълци към клиентите е да купуват прясната черноморска риба, която освен вкусна е и много полезна.В момента такива са чернокопът, сафридът, калканът и каята. Бебето на лефера на Варненската рибна борса струва 12 лв. за кило, а едрите екземпляри се харчат и по 14-15 лв., колкото е и кило кая. За сметка на това сафридът струва 7-8 лв., по-евтина с 2 лв. от него е само цацата. Калканът запазва царската си ценова позиция от 35 лв., пише "Труд".
На Бургаската борса най-народна е цената на сафрида. Паднала е на 4 лева, а рибата, макар и дребна, става за пържене. Пресният паламуд върви по 12 лева за килограм, ципурата е 16 лева - колкото и леферът.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
Фатален последен ден с Димо Алексиев и Ралица Паскалева
Дата: 04/12, 21:07
Хороскоп за четвъртък 5 декември: Вбесява всички зодия
Дата: 04/12, 21:00
Най-швейцарският град в България мина в евро
Дата: 04/12, 20:57
Георги от "Островът" с житейска философия: Разделяйте нещата, за да усетите вкуса на малките неща
Дата: 04/12, 20:55