Снимка Pixabay
Наближава първият от поредица зимни празници, които събира цялото семейство около трапезата. Това е именно Никулден. Рибата безспорно е задължителният цар на трапезата, а приготвянето на цялостната празнична маса е свързано с някои обредности, пише Благоевград 24.
На Никулденската трапеза традиционно трябва да присъства рибник. Това е шаран в тесто, който е пълнен с ориз, стафиди и ядки. Традиционно се приготвят и два обредни хляба, които заедно с рибника трябва да бъдат осветени в църква или вкъщи, а късовете от тях се раздават на съседите. Приготвя се и курбан, който задължително е рибен.
Колкото се отнася до самата трапеза, тя не бива да се вдига през целия ден, за да бъде на разположение на гости и домакини. На следващия ден костите на шарана трябва да се изгорят, закопаят в земята или да се хвърлят в реката.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!
Дъщерята на Джуди Халваджиян спечели „Пееш или лъжеш“
Дата: 24/11, 22:20
Извънредни новини: 1 проста идея за пасивен доход ще ви помогне да забогатеете през 2024 г.
Дата: 24/11, 22:20
Десподов с гол за ПАОК за победа в гръцкото първенство
Дата: 24/11, 22:07
Откриха българската база на Антарктида за новия сезон
Дата: 24/11, 21:57
Предстои нова магнитна буря в началото на декември
Дата: 24/11, 21:52