За жената: Сложете в пералнята козунака за Великден и пуснете центрофугата


Дата: 10/04, 10:57

Кадър Ютуб

Резултатът надмина всички очаквания, станаха огромни конци

Сигурно сте чували за прочутата рецепта за Козунак в пералнята - домакините, които я опитаха, твърдят, че само така тестото гарантирано ще стане на конци. Цялата работа е там, че вместо да се меси продължително тестото (всички сме чували за прословутите 100 пъти, които според легендата тестото трябва да се удари в масата), за целта се използва един от най-разпространените домакински уреди, пералнята, чиято функция "центрофуга" успешно замества потенето над плота, пише За жената.

Звучи налудничаво, но решихме да опитаме и резултатът надмина очакванията ни! Козунакът на конци в пералнята  е лесен и бърз начин да се сдобиете с перфектния козунак за празника! Ето пълната рецепта стъпка по стъпка:

Необходими продукти:

брашно - около 1.200 г
яйца - 4 бр.
големи
мая - 14 г суха /2 бр./
захар - 200 г
глюкоза - 2 с.л.
прясно мляко - 1 ч.ч. топло
сол - 1 с.л.
захар - 1 с.л.
стафиди
шоколад
локум
За намазване:
белтъци - 1 бр.
вода - 1 к.ч.
захар - 1 к.ч.
захар - 50 г за поръсване

Начин на приготвяне:

В топлото прясно мляко добавяте сухата мая, солта и захарта. Оставяте да шупне маята около 10 мин. През това време си пресявате брашното 3 пъти.​

Разбивате си яйцата със захарта и глюкозата с миксер на гъста пяна. Изсипвате яйчената смес в купата с шупналата мая. Започвате да добавяте брашното по малко за меко тесто. Оставяте тестото да втаса на топло за час-час и половина до удвояване на обема си.​

Слагате тестото в плик, добавяте олио, след това в още 2 плика - общо в 3 плика, да е по-сигурно. Пускате пералнята само на центрофуга без вода за 3-4 мин.​

Изваждате, слагате олио и пак увивате, така 2-3 пъти в пералнята, докато ви свърши олиото. Ако видите, че оборотите стават много силни, я спрете.​

Изваждате, премесвате тестото с още малко олио. Оформяте козунака и правите плънка по желание. Втасва около 30 мин.​

Намазвате с разбит белтък/жълтък и печете на 150-170 градуса. Ако започне да загаря, намаляте печката и покривате с алуминиево фолио.​

След като козунакът на конци се опече, си направете сиропа от вода и захар. Мажете топлия козунак и поръсвате със захар.​

Да ви е сладко!​

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Сняг през новата седмица
Дата: 21/12, 09:20

Шмидт от СКТМ "Комфорт" е втори на "Млад Олимпиец"
Дата: 21/12, 09:20

Барселона излиза в последен мач преди празниците
Дата: 21/12, 09:10

Трима късметлии спечелиха чисто нови BMW 318i в юбилейното „Колелото на съдбата“ на А1
Дата: 21/12, 09:10

Специалисти: Елхата трябва да се постави на разстояние от всякакви отоплителни уреди
Дата: 21/12, 09:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2025 | Пълна версия