Експеримент показа къде храната е най-евтина - България, Румъния, Турция или Гърция


Дата: 23/12, 08:59

Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова тв

Усещането на хората у нас за цените на основните хранителни продукти е, че те постоянно се качват. Експеримент на Нова тв показа, че ако си купим 10 основни хранителни продукта от България, Румъния, Гърция и Турция, цените у нас са почти същите като тези по най-популярните сред българите пазари в Румъния и Турция, докато в Гърция излиза най-скъпо. 

Нищо не ме изненадва от направеното проучване. Единственото, което не е отчетено, е качеството. В Гърция е по-качествена храната. У нас инфлация се отчита, но не се отчита сезонното покачване на цените, както и спекулата на търговците. Освен това ние през зимата тръгнахме да ядем пресни зеленчуци, които са от парници и са по-скъпи. Вместо да ядем зимно зеле, моркови, ряпа и туршии, ние купуваме пресни зеленчуци. 

Това коментира пред Нова тв доц. д-р Огнян Боюклиев, от Института за икономически изследвания към БАН.

Цената на маслото скача, защото има в Европа недостиг на мляко. В Западна Европа успяха да пресекат епидемията от син език и това намали добивите на мляко. А ние сме вносители на млечни продукти, коментира той.

Ние в България основната ни част от земите са заети със зърнени култури и ги изнасяме. А би трябвало това зърно да го превръщаме във фураж, за да имаме традиционни български млечни и месни продукти. Тогава ще бъде обаче и по-скъпо, защото качествената храна е скъпа, обясни той.

То дори и хляба, който ядем, е внос. Хлябът се прави от готови смески, пълни с подобрители, химия, набухватели. Така е, защото почти не останаха фурни ни хлебопекарни, разчитаме на заводи, посочи той.

Добрата новина е, че в Европа палмовото масло се ограничава. Но и при него има редица неща, които не са добре. Например палмовото маскло в Швейцария е забранено на пазара, но те пък произвеждат шоколади за износ и влагат палмово масло. Т.е. забраната е само местна, но не и за износ, коментира той.

Болката е във веригите за хранителни продукти. Направено е изследване, според което ако френско семейство си напазари продукти за 100 евро, само 14 евро от тях отиват при първичния производител. 31 евро отиват при преработвателите. 34 евро отиват за търговците. Оказва се, че у нас над 90% от плодовете и зеленчуците са внос. И така идва изкривяването. Освен това френските фермери не само произвеждат, те често са и преработватели и търговци, докато у нас не е така, коментира той.

У нас трябва да има социална програма, която да подпомага хората, които са в нужда, но не и да натискаш пазара с изкуствени цени и да го изкривяваш. Не може да се натискат цените, а да се събират данъци и да се разпределят правилно. Ето, в Турция има купони за хляб. Хлябът не бива да е евтин, а качествен, коментира той.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Кремъл: Продажбите на руски природен газ за Европа "са сложни"
Дата: 23/12, 14:11

Товарен влак блъсна и уби мъж в жп тунел
Дата: 23/12, 14:06

Маскиран извади оръжие и ограби бензиностанция
Дата: 23/12, 14:00

Прокуратурата събира данните и информация за вложенията на българите в BETL
Дата: 23/12, 13:47

Министър Малинов потвърди интереса на унгарска компания към рафинерията на Лукойл в Бургас
Дата: 23/12, 13:31

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия