Ежедневната консумация на киви поддържа кожата млада и еластична


Дата: 08/12, 02:00

Снимка Пиксабей

Консумацията на два плода киви на ден осигурява на кожата необходимото количество витамин С, за да е млада и еластична. Това показва проучване на учени от Нова Зеландия, цитирано от електронното издание "Юрикалърт".  

Производството на колаген и регенерирането на кожата са пряко свързани с количеството витамин С, което човешкото тяло получава в резултат на консумацията на плодове, е констатацията на изследователи от Медицинския факултет на Университета на Отаго. Резултати са публикувани в специализираното издание Journal of Investigative Dermatology, цитирани от Нова ТВ.

Проведено с 12 здрави възрастни в Нова Зеландия и Германия, проучването показва, че повишаването на нивата на витамин С в кръвта, чрез консумацията на два плода киви, увеличава количеството му в кожата, стимулира обновяването и регенерацията на външния й слой.

Водещият автор на проучването проф. Маргрийт Висърс каза, че връзката между кожата и приема на витамин С е „убедителна“. 

„Бяхме изненадани от тясната корелация между нивата на витамин С в кръвта и тези в кожата – тя беше много по-изразена, отколкото във всеки друг орган, който сме изследвали“, каза тя.  „Ние сме първите, които доказахме, че витамин С в кръвообращението прониква във всички слоеве на кожата и подобрява функциите й. Много се гордея с моя екип и съм развълнувана от това, което ни показват данните“, отбеляза проф. Висърс. 

Според нея резултатите сочат, че красотата наистина идва отвътре, подпомагайки функцията на кожата отвътре навън, като доставя витамин С до кожата по начина, по който природата го е предвидила – чрез кръвообращението.

„Знаем, че витамин С е необходим за производството на колаген. Този факт стои зад добавянето му в много формули на кремове за кожа. Витамин С обаче е силно разтворим във вода и се абсорбира слабо през външната кожна бариера. Нашето проучване показва, че кожата абсорбира изключително добре витамин С от кръвообращението. Абсорбирането във външния епидермален слой на кожата изглежда, че е с приоритет“, отбеляза изследователката. 

В хода на проучването участниците трябвало да консумират по два плода киви дневно – еквивалент на 250 милиграма витамин С, в продължение на осем седмици. Проби от кожата са взети преди и след консумацията на плода.

За проучването специалистите са използвали сорт жълто киви заради доказаното високо съдържание на витамин С. Според тях и други храни, богати на витамина, особено пресни плодове и зеленчуци като цитруси, ягоди, чушки и броколи, биха имали подобен благоприятен ефект.  

„Предполагаме, че увеличаването на приема на витамин С в храната ще доведе до ефективното му усвояване във всички части на кожата“, допълни проф. Висърс.

 

 

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лв без ДДС/30,68€ на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Босът на Славия Венцеслав Стефанов: Левски е като хремата
Дата: 08/12, 22:40

„Контактните центрове“ са с ключова роля в преодоляване на последиците от семейни конфликти
Дата: 08/12, 22:40

Хореографка направи труден избор в „Ергенът“
Дата: 08/12, 22:301 Коментар

Тежка катастрофа в София тази вечер, кола се заби в светофар
Дата: 08/12, 22:30

Четири жени напуснаха сгодени "Ергенът"
Дата: 08/12, 22:25

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2025 | Пълна версия