Кризата в Стрелча се задълбочава, искат помощ от държавния резерв


Дата: 20/06, 21:201 Коментар

Кадър Нова тв

Задълбочава се кризата в Стрелча. Десети ден градът бедства без питейна вода. Кметът на Стрелча Стойно Чачов поиска спешна помощ от държавния резерв. В града вече доставят минерална вода и хранителни продукти от първа необходимост, съобщи Нова тв.

Водоноски са разположени на две места в града, но водата от тях е негодна за пиене. Може да се ползва само за битови нужди. Тъй като бедственото положение продължава, в понеделник местната власт ще раздаде на населението минерална вода и хранителни продукти. Два тира с държавна помощ днес пристигнаха в града. Те ще бъдат раздадени на 4500 души.

Въпреки възстановеното водоподаването в домовете на хората, десети ден водата от чешмите е негодна за пиене и крие рискове за здравето. Предупредена за опасността Василка Кичукова вече седмица, по четири пъти на ден, пеша с туби в ръце ходи да налива от  близкия минерален извор, но и там водата вече спира. „Така е. Потреблението и голямо и за това спира. Няма как. И при това хората го пазят”, казва Кичукова.

Детската градина работи на авариен режим. Заради страха от зарази от 100 сега има 35 деца. „Децата си носят, всеки си носи водичка в шишенце”, каза Ангелина Прощакова – учител в ДГ- Стрелча.

Кризата с питейна вода доведе до напрежение сред хотелиерите, които отчитат отлив на туристи. „Обаждат се по телефона и питат какво е положението, защото с малки деца, с внучета и се страхуват хората да тръгват изобщо”, каза Василка Динчева - собственик на семеен хотел.

По искане на кмета на града Агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” достави два тира с безвъзмездна помощ от държавата. „Консерви пристигнаха, грах, сухи супи, телешко като порции и домати. Няколко са артикулите 4 или 5 плюс минерална вода, която също ще раздадем по списък на всеки един нуждаещ се и желаещ наш съгражданин”, коментира кметът на град Стрелча Стойно Чачов.

В най-оптимистичният вариант жителите на Стрелча ще имат годна питейна вода в началото на юли, ако времето позволи. „Но трябва да изчистим и третия резервоар. Да проведен обеззаразяване на мрежите и съоръженията от палнинското водохващане до водоизточниците от домовете на хората”, коментира управителят на ВиК- Стрелча Филип Фингаров.

Бедственото положение в града остава до понеделник, когато кметът ще реши дали да удължи с още седмица извънредната ситуация.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ТУК - https://petel.bg/registration.html

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.


Бог чу молитвите за Яна! Красавицата се прибира у дома след борбата между живота и смъртта
Дата: 18/07, 13:20

Депутатите отложиха въвеждането на тол системата до 1 март 2020 г.
Дата: 18/07, 13:18

Всички ще бъдат наказани, рече Инджова
Дата: 18/07, 13:08

Гости от Европа и Америка на джаз фестивала “Варненско лято“ 2019
Дата: 18/07, 13:07

Мечка нападна пчелни кошери в Югозапада
Дата: 18/07, 13:06

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2019 | Пълна версия