Кризата в Стрелча се задълбочава, искат помощ от държавния резерв


Дата: 20/06, 21:201 Коментар

Кадър Нова тв

Задълбочава се кризата в Стрелча. Десети ден градът бедства без питейна вода. Кметът на Стрелча Стойно Чачов поиска спешна помощ от държавния резерв. В града вече доставят минерална вода и хранителни продукти от първа необходимост, съобщи Нова тв.

Водоноски са разположени на две места в града, но водата от тях е негодна за пиене. Може да се ползва само за битови нужди. Тъй като бедственото положение продължава, в понеделник местната власт ще раздаде на населението минерална вода и хранителни продукти. Два тира с държавна помощ днес пристигнаха в града. Те ще бъдат раздадени на 4500 души.

Въпреки възстановеното водоподаването в домовете на хората, десети ден водата от чешмите е негодна за пиене и крие рискове за здравето. Предупредена за опасността Василка Кичукова вече седмица, по четири пъти на ден, пеша с туби в ръце ходи да налива от  близкия минерален извор, но и там водата вече спира. „Така е. Потреблението и голямо и за това спира. Няма как. И при това хората го пазят”, казва Кичукова.

Детската градина работи на авариен режим. Заради страха от зарази от 100 сега има 35 деца. „Децата си носят, всеки си носи водичка в шишенце”, каза Ангелина Прощакова – учител в ДГ- Стрелча.

Кризата с питейна вода доведе до напрежение сред хотелиерите, които отчитат отлив на туристи. „Обаждат се по телефона и питат какво е положението, защото с малки деца, с внучета и се страхуват хората да тръгват изобщо”, каза Василка Динчева - собственик на семеен хотел.

По искане на кмета на града Агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” достави два тира с безвъзмездна помощ от държавата. „Консерви пристигнаха, грах, сухи супи, телешко като порции и домати. Няколко са артикулите 4 или 5 плюс минерална вода, която също ще раздадем по списък на всеки един нуждаещ се и желаещ наш съгражданин”, коментира кметът на град Стрелча Стойно Чачов.

В най-оптимистичният вариант жителите на Стрелча ще имат годна питейна вода в началото на юли, ако времето позволи. „Но трябва да изчистим и третия резервоар. Да проведен обеззаразяване на мрежите и съоръженията от палнинското водохващане до водоизточниците от домовете на хората”, коментира управителят на ВиК- Стрелча Филип Фингаров.

Бедственото положение в града остава до понеделник, когато кметът ще реши дали да удължи с още седмица извънредната ситуация.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.


Измъчвана от болка и епилепсия: Шампионка направи евтаназия
Дата: 23/10, 21:58

Радев награди петима японци с български ордени
Дата: 23/10, 21:58

Злато за Евър (Варна) от шампионата по крос-кънтри
Дата: 23/10, 21:51

ЕП с резолюция в подкрепа на Северна Македония и Албания
Дата: 23/10, 21:45

Треньорът на Еспаньол: Предимство за Лудогорец е увереността
Дата: 23/10, 21:37

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2019 | Пълна версия