Рак на главата и шията: Как да го избегнем?


Дата: 10/07, 16:20

Тютюнопушенето гарантира тумори. Ще попитате защо? Защото тютюнопушенето се счита за най-сериозния рисков фактор за възникване на рак на белия дроб и тумори в областта на главата и шията, включително рак на гърлото, езика, небцето и устната кухина. Хората, които започват да пушат на 20-годишна възраст и пушат по една кутия цигари дневно, стават кандидати за ракови образувания към 50-годишна възраст. Или казано с други думи, пакет цигари на ден значително повишава риска в рамките на 30 години, посочва проф. Емре Юстюндаг, отоларинголог в болница Acıbadem Altunizade.

Вторият важен фактор за рак на главата и шията е алкохолът. Когато тютюнопушенето и употребата на алкохол се комбинират, в клетките започват да възникват промени. Въпреки че тялото има естествената склонност винаги да се възстановява и регенерира, тези механизми спират да действат след известно време и се развива рак.

Оралните ракови заболявания могат да бъдат свързани с полово предаван HPV (човешки папиломен вирус). Възможно е заразяването да се случи при орален полов акт. Вирусът може да засегне устата, езика или гърлото, и в редки случаи да се превърне в рак.

Ранната диагноза е възможна

В общия случай, откриването на тумори на главата и шията е възможно с ендоскоп. Това изследване позволява на специалистите да поставят ранна диагноза. Компютърна томография или ЯМР също могат да се използват при съмнително състояние без видими находки. Проф. Емре Юстюндаг твърди, че хората, които пушат, винаги са в риск, и подчертава необходимостта от профилактични прегледи: „Понякога най-обикновена пресипналост на гласа може да бъде първи признак за рак на гърлото. Някои тумори може да се развиват незабелязано. Може да има рак, който се развива в сливиците, в основата на езика или носната кухина, без да се проявяват никакви симптоми. В такива случаи диагнозата се поставя чрез наблюдение на пациента и вземане на биопсия от съмнителните участъци“.

От ключово значение е правилното интерпретиране на симптомите

В повечето случаи човек може лесно да забележи симптомите, възникнали вследствие от такива тумори. Ракът на езика например се проявява под формата на възпаление, което не оздравява. Локацията на тумора е много важна при рак на гърлото. Ако обхваща гласните струни, гласът става дрезгав. Ако туморът обхваща горната част на гърлото, може да се появи болка в ушите и затруднено преглъщане. Затова при продължителни симптоми от подобно естество е важно пациентът да се консултира с лекар и да премине прегледи. Рискът се повишава значително, ако пациентът пуши или консумира алкохол. Туморите на главата и шията обикновено са склонни да се разпространяват чрез лимфната система. Поради това, увеличени лимфни възли на врата също може да са признак за подобно заболяване.

При потвърдена диагноза, лечебният план може да включва хирургия, химиотерапия и лъчетерапия, както и някои по-съвременни възможности като имунотерапия и таргетна терапия. Затова е важно лечението да се провежда в лечебно заведение с мултидисциплинарен екип от опитни лекари в различни сфери, които заедно да обсъждат всеки конкретен случай – специалисти в областта на УНГ, хирургия, медицинската онкология, радиационната онкология, радиологията, патологията, нуклеарната медицина, денталната и реконструктивната медицина.

Има риск от повторно възникване

При туморните образувания в областта на главата и шията има риск от повторно възникване. Поради това хората, които възобновяват тютюнопушенето след проведеното лечение, са изложени на най-голям риск. „Ако пациентът не преустанови пушенето след лечение за рак на гърлото например, вероятността заболяването да се появи отново е много голяма. И това не отнема много време. Този път няма да са необходими 25 или 30 години, за да се върне болестта. Обикновено се възобновява в рамките на една или две години“, казва проф. Юстюндаг.

Добре е да знаете

Прекомерната консумация е вредна, независимо за какво става въпрос. Прекомерната консумация на горещи, газирани или пикантни храни може да доведе до превръщането на нормални клетки в ракови след известно време.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp)

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

*публикация

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 29/03, 00:30

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 29/03, 00:30

Кои са най-предпочитаните европейски марки електромобили?
Дата: 29/03, 00:30

29 март 1848 – Ниагарският водопад престава да тече
Дата: 29/03, 00:15

Още един заподозрян е задържан за атентата в Москва
Дата: 28/03, 23:25

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия