Поискаха 5 г. затвор за проповядване на фашизъм и опетняване на държавните символи


Дата: 18/07, 10:13

Снимка Булфото

Органи на държавната власт поискаха от парламента да увеличи наказанията при проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология, както и при опетняване на държавните символи, съобщи news.bg.

Главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Организацията на евреите в България "ШАЛОМ" доц. д-р Александър Оскар, вътрешният министър Младен Маринов и заместник - министърът на външните работи Георг Георгиев, национален координатор за борба с антисемитизма, внесоха писмо в Народното събрание. То е адресирано до парламентарните групи на "Воля - Българските родолюбци", "БСП за България", "ПП ГЕРБ", "Обединени патриоти" и "Движение за права и свободи".

На депутатите се предлага да се възползват от правото си на законодателна инициатива и да внесат и подкрепят в парламента проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, който да предвиди завишаване на размера на предвиденото наказание лишаване от свобода за престъпленията по чл. 108 ал. 1 НК /проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменение на установения от Конституцията обществен и държавен строй/ и по чл. 108 ал. 2 НК /опетняване на герба, знамето или химна на Република България или знамето или химна на Европейския съюз/.

В писмото се отбелязва, че се обръщат към партиите във връзка с "няколко скорошни прояви на разпространение на фашистка идеология, под различни форми". Пояснява се, че не са с висока обществена опасност, но са показател за опасна тенденция. Те посочват като примери сигнал за разлепени цветни плакати с лика на Адолф Хитлер, със свастика и с емблема на футболен клуб в Бургас през април. Друг случай е от началото на юни в град Кюстендил, когато полицията реагира на разпечатани печатни афиши с лика на генерал от Вермахта, в пълна униформа с нацистки знаци. Афишите обявяват публично мероприятие на следващия ден под надслов "Фердинанд Шьорнер - покорителят на линията "Метаксас". Проявата е забранена от кмета.

Съобразно чл. 108 ал. 1 от Наказателния кодекс, "Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пeт хиляди лева."

Но според вносителите на писмото санкцията от 3 г. затвор не способства за превенция на подобен тип престъпления, тъй като според Наказателния кодекс, ако извършителят е пълнолетен и неосъждан, той безусловно ще бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на глоба.

Авторите на писмото са убедени, че подобно нещо се случва и при извършване на престъпление пo чл. 108 ал. 2 oт Наказателния кодекс — опетняване пo какъвто и да е начин на герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз. Предвиденото наказание е лишаване oт свобода дo две години или глоба дo три хиляди лeвa.

Дава се пример от 29 юни 2018 г., когато в центъра на София пред Съдебната палата лице, кoeтo вече е подсъдимо в Специализирания наказателен съд, запалило националното знаме и след това уринирало върху него. Видеозаписът на тези действия лицето публикува в интернет, в свой сайт, на 02 юли — Денят на Ботев и на падналите за свободата и независимостта на България. И в този случай, ако извършителят е пълнолетен, неосъждан и не е извършил и друго престъпление, ще бъде освободен oт наказателна отговорност, като съдът ще бъде задължен да мy наложи само административно наказание — глоба.

Според тях подобна безнаказаност не може да продължава.

Предлага се завишаване на размера на наказанието лишаване от свобода: за престъплението по чл. 108 ал. 1 - от три, на пет години, а за престъплението по чл. 108 ал.2 НК - от две, на пет години.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Посланикът на Израел: Иран не блъфира
Дата: 17/04, 01:30

Наставникът на Барселона: Съдията беше катастрофа
Дата: 17/04, 01:10

Можем ли да избелим зъбите си в домашни условия?
Дата: 17/04, 01:10

17 април 1790 г. - Умира Бенджамин Франклин
Дата: 17/04, 00:50

Препатили сънародници отърваха болницата
Дата: 17/04, 00:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия