Прокуратурата пусна разговор на хората, обвинени в хакерска атака срещу НАП


Дата: 23/08, 17:00

Прокуратурата публикува нови доказателства, установени от разследващите за обвинените в тероризъм след атаката срещу НАП хакер Кристиан Бойков и шефът му Иван Тодоров, пише Novini.bg.

Разследващите до момента съобщиха, че са налични данни за сериозни престъпления, включително опит за дестабилизация на държавата и правителството и всяване на хаос в обществото.

Според обвинението доказателствата са изключително обезпокоителни, тъй като се касае за атака срещу държавността, което стана от разпространените доказателства.

Новите разговори пък ясно сочат, че извършителите са знаели точно какво правят и в деянието има умисъл.

Специализираната прокуратура предоставя допълнителна информация, пише в новото съобщение по повод доказателствата.

На 08.08.2019 г. в проведено съдебно заседание Апелативният специализиран наказателен съд взе спрямо обвиняемия Иван Тодоров най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“. Съдът се запозна с представените от Апелативната специализирана прокуратура нови доказателства във връзка с извършената хакерска атака срещу НАП.

Досъдебното производство е образувано по реда на чл.212, ал.2 от НПК и се води за това, че от неустановена дата през 2019 г. до 15.07.2019 г. в Република България, гр. София с цел да създаде смут и страх в населението извършил престъпление по чл. 319б – 319г от НК – престъпление по чл. 108а, ал.1 от НК.

В резултат на извършеното деяние от сървърите на НАП са източени личните данни на над пет милиона български граждани, събрани са данни за лица, заемащи висши държавни длъжности, засегната е информационната сигурност на десетки държавни органи и търговски дружества.

С оглед на събраните по делото доказателства са привлечени в качеството на обвиняем три лица: Кристиян Бойков за престъпление по чл.108а, ал.1 вр. чл.20, ал.2 вр. ал.1 от НК; Георги Янков за престъпление по чл.108а, ал.1 вр. чл.20, ал.3 вр. ал.1 от НК; Иван Тодоров за престъпление по чл.108а, ал.1 вр. чл.20, ал.3 вр. ал.1 от НК.

До настоящия момент Специализираната прокуратурата два пъти оповести данни от досъдебното производство, тези доказателства са разгласени след разрешение на наблюдаващия прокурор, както и след като същите са били предмет на съдебно обсъждане.

Въпреки прозрачността, в публичното пространство продължават да се разпространяват манипулативни твърдения, които целят персонално злепоставяне на конкретни магистрати и цялостно компрометиране дейността на прокуратурата. Тревожен е подходът на определени лица, политически партии и медии да поставят собствените си амбиции над интереса на повече от пет милиона българи.

Специализираната прокуратура споделя разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна, или не се засягат чужди права.

Предвид изложеното и след разрешение на прокурор по реда на чл.198, ал.1 от НПК, представяме част от доказателствения материал по досъдебно производство № 142/2019 г. по описа на СО – СП.

Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази.

Специализираната прокуратура ще продължи да информира българските граждани по дела с голям обществен интерес, при спазване на презумпцията за невиновност и без да застрашава хода на наказателното производство.

Ето го и целит разговор, който днес бе качен на сайта на Прокуратурата:

В съдържанието на файл с име CH09_2019-07-16_125921_2019-07-16_140000_ID0553.DAV от камера No 9, заснемаща тераса в офиса е установен видеоматериал, в който Георги Янков (управител на ТАД Груп) и З.М. (служител в ТАД Груп) разговарят малко след ареста на Кристиян Бойков на работното му място. Разговорът започва на 16.07.2019г. в 13:05 часа.

Георги Янков:  Имаш ли достъп до телеграма? (приложение за криптирана чат комуникация)

З. М.: Аа Георги Янков:до телеграма му имаш ли достъп

З. М.: Неговия ли не.

Георги Янков: ... Не се разбира ...заключен компютъра ... не се разбира ...

З. М.: Ама неговия неговия телеграм неговият телеграм е неговия телеграм с такова с пин код и парола не може никой да му влезе ма не то никой не може да ми го отвори

Георги Янков: Той снощи поне си изтри всички чатове с мен

З. М.: Да той ми каза ма ние не сме си писали ... не се разбира ...не мога да повярвам как са стигнали до него честно ти казвам

Георги Янков: Пич ... не се разбира ...тва са ченгета ако се чудиш как ще те отърват от бизнеса ей тва е начина ей тва е ... не се разбира ...

З. М.: Аз съм сигурен че няма да има доказателства че е той.

Георги Янков: Ти сещаш ли се това ако ... не се разбира ...ако се разсмърди не знам дано да не е ... не се разбира ...

З. М.: Не не направо

Георги Янков: Отваряме сделки

З. М.: Аз щеше да ти казвам аз си помислих че е няква шега разбираш ли

Георги Янков: Д. ми вика ела тука искат да поговорят за тоя случай аз си мисля че тука нещо там оня аз викам ... не се разбира ...нали тя пишеше едни мазни писма на Я. К.викам явно нещо си гукат

З. М.: Ама и аз тва щеше ... не се разбира ...

Георги Янков: Тоя .................му удари белезниците

З. М.: Да все едно ще тръгне да бега глупости

Георги Янков: Те от компютъра му нищо не могат да гледат нали така в смисъл аз не знам дали в ... не се разбира ...могат да те накарат да си вкараш

З. М.: По принцип не

Георги Янков: Да се декриптираш съдържанието

З. М.: ... Не се разбира ...

Георги Янков: ... Не се разбира ...изобщо не знам за какво е снимал ааа между другото чакай да си изтрияизтрий го ... не се разбира ...за тва дето ти бях писал вчера не знам дали ... не се разбира ...майтап майтап ... не се разбира ...там оня ... не се разбира ...там оня въпросник от банката разбираш ли

З. М.: Ааааама то тва беше многооо ае ще го изтрия (и двамата си изваждат телефоните)

Георги Янков: Имаш ли още от ... не се разбира ...имаш ли нещо от банката

З. М.: Да имам ... не се разбира ...трябва ги махна ....... кога да ги махнеш а

Георги Янков: Мм не знам ... не се разбира ...от моя компютър нищо не могат да вземат защото при мене ... не се разбира ...

З. М.: Моя е криптиран ама ако се отключи могат

Георги Янков: При мене е криптиран дял в криптирания дял тоест хиден ... не се разбира ...

З. М.: Не аааа имам в предвид че на мен също не могат да ми вземат ама ако ме накарат да го отключа

Георги Янков: ... Не се разбира ... само че аз като ги свалях файловете първо не бяха на криптирания ми дял може ли да е останала някаква следа ... не се разбира ...

З. М.: Ще видим криптирания дял ... не се разбира ...

Георги Янков: Нали като ги даунлодвах си ги даунлоднах на некриптирания след туй ги копирах на SSD-то (вид твърд диск)

Георги Янков: ... Не се разбира ... компютрите щели да извършват процесуално следствени действия в офиса

З. М.: Аз мисля да ходя да си изтрия това от банката дали ще е нахално сега да го ... не се разбира ...

Георги Янков: Не, отивай ... не се разбира ...(З. М. влиза в офиса като след няколко минути се връща отново на терасата)

Георги Янков: Но тва между другото и да има нещо на компютъра ти ... не се разбира ... защото в рамките на теста каквато и информация да сме добили ние сме длъжни да я изтрием след края на теста

З. М.: Да аз ... не се разбира ...

Георги Янков: ... Не се разбира ...тука друга опасност сега ако тръгнат да взимат компютри че имаме данни на клиенти по тях

З. М.: А аз нямам много конфидент в смисъл само банката дето правих нямам нещо конфиденциално поне на моя де всичко съм ... не се разбира ...(на терасата излиза А.П., служителв ТАД груп) ... не се разбира ...

Георги Янков: Какво става ... не се разбира ...

А.П.: нищо няма никой чакат

(Георги Янков влиза в офиса)

А.П.: Кво вика ... не се разбира ...

З. М.: Нищо загинали сме ... не се разбира ...

А.П.: Е да

З. М.: Ако ни разберат направо оставаме без работа

А.П.: Да

З. М.: Иван къде е

А.П.: Не знам още го няма.

(разговорът приключва в 13:10 часа)."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Откриха един тон месо без документи в цех в село Караджово
Дата: 28/05, 08:23

Божков: За разлика от Иван Гешев, аз вярвам в конкретните и законово-издържани обвинения
Дата: 28/05, 08:14

Мутафчийски: 17 новозаразени с Ковид, няма деца
Дата: 28/05, 08:04

Къмпинг "Лагуна" край Варна - уникално съчетание на море и гора. Отдайте се на лятна почивка на самия бряг в плажни вили, в кемпер или на палатка
Дата: 28/05, 08:02

Емануил Йорданов: Заловеният младеж с кокаин в "Студентски град" е най-малкото "колелце" в целия механизъм
Дата: 28/05, 07:59

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия