Защо деца се разболяват от рак?


Дата: 15/11, 18:28

Полезни съвети от лекар с 30-годишен опит в педиатричната онкология

Онкологичните заболявания засягат все повече хора по цял свят, във всички възрастови групи, включително и при децата, а според специалистите основната причина най-вероятно е свързана с индустриалното развитие. Ракът при деца, освен че се среща все по-често, става и все по-агресивен: с внезапна проява, засягане на няколко органа едновременно и много по-бързо развитие от това, което е описано в медицинските учебници. Освен това, специалистите наблюдават все повече случаи на рак при бебета в първите месеци от живота им. По данни на Световната здравна организация, всяка година около 300 000 деца по света във възрастта от 0 до 19 години се диагностицират с рак. Най-честите онкологични диагнози в детска възраст са левкемия, мозъчни тумори, лимфоми, саркоми, рак на костите и на черния дроб.

Но как е възможно дете да бъде диагностицирано с рак? Повече по темата разказва проф. д-р Инджи Аян, специалист от болници Acibadem (Турция) с повече от 30 години опит в педиатричната онкология.

Рискови фактори и причини за рак при децата

Преди всичко, има генетични фактори, които предразполагат към развитие на рак, посочва проф. Инджи Аян. Така например, ако майката е била диагностицирана с рак на гърдата в ранна възраст и има роднини (майка, баба) с рак на гърдата, това е ясен знак, че здравословното състояние на детето трябва да се проследява, защото има риск от възникване на сарком. Освен това, има определени заболявания, които повишават риска от възникване на онкологично заболяване, като например някои вродени заболявания или имунодефицитни синдроми. Друга причина за възникване на рак при деца могат да бъдат хромозомни аномалии, които се асоциират с по-висок риск за левкемия или лимфоми.

Освен генетичната предразположеност, някои вируси, с които децата влизат в контакт, могат да провокират развитието на рак. Хепатит B например може да предизвика рак на черния дроб. Или вирусът на Епщайн-Бар, който е много често срещана инфекция при децата, в някои случаи може да доведе до възникването на лимфом, назофарингеален карцином или друг вид рак. Друг вирус с вероятни негативни последствия е HPV вирусът. Хепатит С, от своя страна, в някои части от света, като средиземноморската зона или африканските държави, може да доведе до развитие на лимфом.

Оказва ли въздействие средата, в която отглеждаме децата си?

„През последните 10 години забелязвам повишаване на честотата на ракови заболявания при децата и една от причините е масовото производство“, казва по този повод проф. Инджи Аян. Прилагането на торове и хормони на растежа за увеличаване на производителността оказва негативно въздействие върху гените и причинява опасни онкогенни мутации. Замърсяването, включително онова, което е свързано с употребата на нови технологии (телефони, таблети) може да повиши честотата на онкологичните заболявания при децата (левкемии, мозъчни тумори, някои видове саркоми). „И трябва да подчертая, че тютюнопушенето, особено от страна на майката, но също и на бащата, води до повишаване честотата на саркоми при децата на пушачи, в сравнение с децата в семейства на непушачи“, допълва специалистът.

Симптомите за рак при децата – кога да се притесняваме?

Експертът от Acibadem е категорична: ракът в детска възраст е лечим. Над 60% от децата, които страдат от онкологично заболяване, могат да бъдат спасени и да водят нормален живот впоследствие – това са обобщени данни да всички видове рак, независимо от етапа, на който са диагностицирани. Но успеваемостта нараства до 90% в случаите на ранно диагностициран рак. Поради това, родителите трябва да обръщат внимание на първите симптоми.

Важното в случая е да не се преувеличават, но и да не се игнорират някои признаци. На първо място, родителите трябва да знаят, че ракът при децата е остро протичащо заболяване, което означава, че е притеснително, ако детето не се чувства добре в продължение на дни или седмици. Знак за тревога би било, ако детето често развива инфекции или вдига висока температура; бледо е на вид; изглежда анемично или по кожата се появяват петна, които предполагат хеморагии (кръвоизливи); при често кървене от носа или гингивити (възпаление на венците); главоболие, съпроводено с плач; епизоди на повръщане, което може да е признак за повишено вътречерепно налягане; болки в краката в периода на растеж. Освен това, майката трябва да следи за подутини в областта на фонтанелата в кърмаческия период. Ако се наблюдава намаляване на концентрацията и влошаване на представянето в училище, това може да бъде сигнал за мозъчен проблем.

Освен ранното поставяне на диагнозата, от ключово значение за справяне с болестта е още едно условие: провеждането на правилно лечение в болница с опит в педиатричната онкология, която разполага с последните технологии. И това трябва да стане от самото начало.

Експертен екип за лечение на рак при деца

„През последните години имах много пациенти от Балканите и забелязах, че обикновено те се обръщат към нас за второ мнение, след като вече са се лекували в собствената си страна, но заболяването е възникнало повторно. Когато болестта се появи за втори път в кратък период от време е по-трудно да спасим живота на пациента“, отбелязва проф. Инджи Аян. Колкото по-рано в развитието на болестта родителите потърсят опитен екип с мултидисциплинарен подход, толкова по-висока е успеваемостта от лечението.

„В болница Acibadem Maslak, където разполагаме със специална клиника за педиатрична онкология, залагаме на безценното сътрудничество със специалисти в нуклеарната медицина (които могат да анализират цялото тяло с PET-CT изследване), анатомична патология (които могат да извършат биопсия без хирургична намеса, само с ултразвук или томография) и генетиката. За всеки отделен пациент веднъж седмично се събира туморният борд – екипът от всички специалисти, които участват в работата по даден случай, за да обсъди възможностите и прогреса. Това постоянно сътрудничество и ултра модерните технологии ни помогнаха да излекуваме стотици деца през последните години“, обяснява проф. Аян.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp)

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



ПР експерт: Ротацията все пак се състоя
Дата: 19/04, 19:40

Над 75 ученици от Първа езикова гимназия имаха срещи с наказателни съдии от Варненския окръжен съд
Дата: 19/04, 19:23

Гроздан Караджов: Почти 2/3-ти от тока се потребява през нощта
Дата: 19/04, 19:102 Коментара

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 19/04, 19:10

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 19/04, 19:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия