Доцент по конституционно право: Не мисля, че Иван Гешев притежава качества за главен прокурор


Дата: 14/11, 18:21

Редактор: Александър Дечев

e-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bg

 

Атанас Славов, който е доцент по конституционно право, коментира ицбора на Иван Гешев за главен прокурор.

"Трябва да припомним какъв е конституционният и законов стандарт. Изискването е за професионални и нравствени качества. В закона за Съдебната власт се казва, че това трябва да е личност, която е със изразена публична позиция в защита на върховенството на закона, принципите на правовата държава. Аз не мога да съдя качествата на г-н Гешев като прокурор по конкретни дела, въпреки че имам мнение относно делото за КТБ и то е по-скоро негативно. Но по отношение на изискването да защитава принципите на правовата държава, ние видяхме точно обратното. Дори в най-публичната част на процедурата - отговорът на въпроси на граждански организации, г-н Гешев си позволи директно да атакува определени граждански организации, включително медии, като принадлежащи към един, цитирам - политико-икономически и медиен кръг, който цели едва ли не дестабилизиране на държавата. Това е недопустимо за кандидат за главен прокурор предварително да посочва като публични врагове, като врагове едва ли не на държавата определени организации и лица. Аз не твърдя, че всички от тях имат някаква обществена легитимност или признатост, но част от организациите, които питаха много конкретни въпроси, са признати граждански органицации с авторитет. И не може по този начин да се говори от бъдещия главен прокурор", каза той.

"Нещо повече - в рамките на процедурата Гешев си позволи да атакува независимата адвокатура. Аз освен преподатвател в университета съм и адвокат. Лично се чувствам засегнат от думите на г-н Гешев тогава, когато той отрича ролята на адвоката в процеса. Ролята на адвоката в процеса не е просто да вземе парите на клиента, а да защитава правата и свободите на гражданите и това е негова конституционнна отговорност. Така че има едно неразбиране на фундаментални за демократичната правна система качества, което мен изключително много ме притеснява. Така че не мисля, че г-н Гешев притежава качествата за главен прокурор", заяви още Славов в предаването "Лице в лице" по БТВ.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ботев Враца победи Пирин в Благоевград на старта на плейофите
Дата: 26/04, 22:21

Пиян шофьор с джип предизвика верижна катастрофа в Казанлък
Дата: 26/04, 22:10

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 26/04, 22:00

Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 26/04, 22:00

Бивш здравен министър на Румъния отива в затвора заради подкуп
Дата: 26/04, 21:55

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия