Юристи коментираха дали може да се тръгне към импийчмънт на Радев заради Иван Гешев


Дата: 14/11, 18:31

Днес се решава кой да бъде главен прокурор, а не новият Сотир Цацаров. Подобно сравнение показва, че институциите се рушат. Видяхме лични обиди и спорове. Това са недостойни неща. Аз не съм изненадана от повторния избор на Иван Гешев. Това каза бившият правосъден министър Зинаида Златанова в предаването „Лице в лице“ по БТВ, предаде новини.бг.

„Въпреки, че се наследяват постове, големият проблем остава нерешен. Процедурата оттук нататък е следната: Конституцията предвижда президентът да издаде указ, дори да не е доволен от избора. Той може да сезира Конституционния съд с искане за тълкуване на онзи текст от Конституцията за назначаването на тримата висши магистрати. Това коментира преподавателят по конституционно право доц. Атанас Славов.

Той посочи, че предишните процедури за избор на главен прокурор са стартирали при други закони.

„Проведената съдебна реформа сега дава тези лоши плодове. Текстовете в законите се пишат на коляно от хора, които не са наясно с основни принципи на правото“, допълни Златанова.

„Когато има една законова неяснота, това би обезсмислило ролята на президента“, заяви Славов. Конституцията не предвижда ситуация с един кандидат и избора му за главен прокурор.

На въпрос има ли вариант, ако президентът не подпише указа за Гешев, да се започне процедура по импийчмънт, доц. Атанас Славов коментира така: „Такава хипотеза има само при нарушаване на Конституцията или държавна измяна ит страна на президента“, обясни Славов. „От друга страна една институция не бива да блокира функциите на друга институция. Той може да забави указа си до януари. Подобен подход, обаче би означавал той да поеме отговорността и би отворило нов прозорец за промени в Конституцията. Той има силни козове и е важно как ще ги изиграе“.

„Президентът зае достойна позиция и беше добре да се вслушаме в аргументите му. Не е изключено да се стигне до конституционни промени. Президентът изключително мъдро не обсъди личните качества на Иван Гешев. Той говори изключително институционално за самата процедура“, изтъкна Златанова.

Славов добави, че е недопустимо за кандидат за главен прокурор директно да атакува граждански организации. „В рамките на процедурата той атакува независимата адвокатура. Лично се чувствам засегнат. Затова не мисля, че Гешев притежава качествата за главен прокурор“.

„Всичко е толкова изродено. Съдебните институции трябва да има доверието на българските граждани, а не на Бойко Борисов. Трудното за Гешев започва тепърва. Пожелавам му да излезе от този мандат с чест. Всеки ден ще трябва да се доказва пред обществото“, каза още бившият правосъден министър.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Днес е изпита по химия в СУ
Дата: 20/04, 07:12

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 20/04, 07:10

Хороскоп за събота
Дата: 20/04, 07:00

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 20/04, 06:00

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 20/04, 06:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия