Какво направихме с 18 милиарда евро, които ЕС ни даде за 12 години?


Дата: 14/11, 20:28

Снимка pixabay

От началото на членството на България в ЕС общините у нас са усвоили над 18 млрд. евро по кохезионните програми на съюза, пише dunavmost.com.

Това съобщи изпълнителният директор на сдружението на общините Силвия Георгиева на форум на експертите по европейски проекти и програми. Въпреки това неравенствата между отделните региони се задълбочава, уточни тя.

В България няма община, която да не се е възползвала от различните евро програма за развитие, а най-много средства по програми за обновление са отишли за възстановяването на училища, детски градини и болници, културни и административни институции, като и на многофамилни жилища. Това е част от равносметката за изминалите два програмни периода от 2007-а година насам, съобщи Георгиева.

Според нея обаче за 12 години освен ползи от усвояването на евросредствата, възникват и проблеми, като дисбаланса между отделните региони:

"Какво от това, че инвестирахме 18 млрд. евро, освен това, което се вижда. Намалихме ли регионалните диспропорции? Не ги намалихме, напротив - задълбочихме ги. Разчитахме изцяло и само на европейските фондове, за да подобрим средата на живот в България, а не ги виждаме като допълващо финансиране на една истинска национална регионална политика, осигурена с национален ресурс".

Според Силвия Георгиева изостаналите региони трябва да получават целенасочена държавна подкрепа, а не да разчитат единствено на евро програмите.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Гришо избухна в смях, след като чу коментар на Карлос Алкарас
Дата: 29/03, 08:21

Григор след триумфа: Понякога простотата е гениална
Дата: 29/03, 08:18

Ново протестно автошествие на енергетици и миньори днес
Дата: 29/03, 08:001 Коментар

Рачев къв Цънцарова: Мария, на пръсти сме в лятото като балерините
Дата: 29/03, 07:50

Голям пожар горя в центъра на Русе
Дата: 29/03, 07:392 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия