Борисов: Северна Македония да забрави антибългарската реторика


Дата: 21/11, 12:51

Видео: Бойко Борисов, фейсбук

Антибългарската реторика, която Северна Македония ползва трябва не само да бъде забравена, а да са убедени, че тя не е вярна, отговори премиерът Бойко Борисов на въпрос на журналисти относно евентуалното присъединяване на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО, пише Блиц.

Вчера проведох среща с Християн Мицкоски (лидер на македонската ВМРО-ДПМНЕ) и с албанския ми колега. Неслучайно Мицковски вчера заяви пред медиите, че ЕС и НАТО са приоритет за ВМРО.

Аз настоях това да бъде декларативно, защото за д може една страна уверено да върви към ЕС и НАТО всички основни системи и партии в тази държава трябва да са го декларирали и осмислили, коментира още той.

„Когато някой каже, че България е фашистки окупатор, това означава, че ние няма да помагаме по никакъв начин. Ние не сме били окупатор на никой и не трябва да се преиначава историята. Няма да допусна да се лепи такъв етикет на България.

Прочитът на историята е такъв какъвто историците са го казали. Ние от векове сме го възприели. Големи български градове се казват Гоце Делчев и Сандански, така че компромиси с тези неща няма. Ако искат да вървят напред ясни са европейските перспективи, ясни са ценностите, които изповядваме и това е една от тях“, категоричен е премиерът.

Борисов коментира също така, че с Хърватия догодина трябва да напаснем събитията с фокус върху европейската интеграция на Западните Балкани. През май 2020 г. Хърватското председателство организира в Загреб Среща на върха ЕС-Западни Балкани.

Премиерът Борисов акцентира, че догодина България съвместно с Република Северна Македония ще бъде домакин на Берлинския процес, в който участват лидерите на Западните Балкани, на Германия, Франция, Полша, Италия, Великобритания. „Ще бъде един изключително голям форум“, изтъкна премиерът Борисов.

Той припомни, че страната ни ще бъде домакин и на Процеса „Акаба“. „Заедно с краля на Йордания ще организираме две събития – за контратероризма и контрарадикализма“, добави българският министър-председател.

Премиерът Бойко Борисов обобщи, че с хърватския си колега Андрей Пленкович трябва да реализират доста неща. „Трябва така да подредим събитията, че да си помагаме и всяко от тях да си има своята тежест“, посочи премиерът Борисов.

Пред медиите в Загреб министър-председателят Бойко Борисов подчерта още, че България е държава, която продължава да е пример не само за справяне с миграционния поток, но и за борба с контрабандата. Той припомни и добрата оценка – признание от DipNote, официалният блог на Държавния департамент на САЩ, за България, определена като съюзник, на когото може да се разчита.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Рокада в ръководството на bTV
Дата: 28/03, 16:06

Кои са най-предпочитаните европейски марки електромобили?
Дата: 28/03, 16:00

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 28/03, 16:00

5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 28/03, 16:00

Мъж опита да нахлуе в Президентството
Дата: 28/03, 15:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия