БСП поиска Румен Радев да назначи новия шеф на КПКОНПИ


Дата: 21/11, 13:34

Снимка: фейсбук

БСП иска президентът да назначава председателя на антикорупционната комисия като номинациите ще са негови, а не на политическите сили, обяви пред журналисти в НС лидерът на социалистите Корнелия Нинова, пише Novini.bg.

Вчера изтече срокът политическите сили да предложат своите кандидати за КПКОНПИ. Те са две - консенсусната номинация на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за Сотир Цацаров, и на "Воля" - депутатът Симеон Найденов.

Като направи уточнение, че позиция е лична, а не опит за еднолично налагане на решение на групата, Нинова заяви, че ще гласува "против" сегашния главен прокурор и против претендента на "Воля". ПГ на "БСП за България" ще вземе официално решение след като изслуша двамата кандидати.

Причината е, че още в началото социалистите са били против приемането на антикорупционния закон в този му вид, според който депутатите избират кой да оглави КПКОНПИ.

Комисията беше създадена сгрешено, защото, през времето, когато е работила, нито един политик от високите етажи на властта не е осъден за корупция, обясни Корнелия Нинова. Нещо повече, добави тя, самият председател на комиисята се оказа замесен в корупционни практики, което с времето доказа нашето решение, че тя няма да сработи. Затова БСП са внесли отново неприетия техен закон за борба с корупцията.
На второ място, коментира Нинова, не може депутатите, управляващото мнозинство най-вече, но и ние, да излъчваме човека, да го избираме и назначаваме, държавата да му плаща заплата, т.е. правителството и да очакваме, че той ще ни разследва обективно за корупция и ще ни предаде на съд.

Сега ни предлагат повече от същото - досега имахме корупция, ако комисията и председателят й продължат да работят по този закон, ще имаме повече от същото, подчерта Корнелия Нинова.

Затова и социалистите смятат, че президентът като институция, избрана пряко от хората, която не раздава и не разпределя еврофондове, т.е. е обективен, е най-добрият вариант да назначи председателя на антикорупционния орган, а не това да бъде функция на парламента.

Нинова обясни, че именно от тези съображения не са излезли със свое предложение за председател на КПКОНПИ, в противен случай - би било лицемерие и в разрез с позицията им за комисията. Дори и теоретично да го направят, аритметиката показва, че, освен от ДПС, не биха могли да търсят от друга парламентарна сила подкрепа, нещо, което те не желаят.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Зеленски благодари на САЩ за одобрената военна помощ
Дата: 26/04, 00:35

Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 26/04, 00:30

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 26/04, 00:30

38 години от аварията в Чернобил
Дата: 26/04, 00:18

Китай изстреля кораба "Шънчжоу-18"
Дата: 25/04, 23:54

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия