Утре се сбогуваме със Стоянка Мутафова


Дата: 08/12, 23:18

actualno.com

Поклонението пред Стоянка Мутафова ще бъде на рождения ден на Стефан Данаилов

Поклонението пред Стоянка Мутафова ще бъде в деня, когато починалият на 27 ноември Стефан Данаилов щеше да навърши 77 години.

На 9 декември от 11 ч. до 16 ч. в Сатиричния театър ще бъде поклонението пред тленните останки на голямата българска актриса Стоянка Мутафова.

Аплодираната от поколения българи и чужденци, Кралицата на българската комедия, Г-жа Стихийно бедствие, както често я наричаха, почина на 6 декември на 97-годишна възраст след тежко и продължително боледуване.

На 97-годишна възраст Мутафова бе най-възрастната активно играеща на сцената актриса.

С изключителна енергия, винаги с усмивка на лице и страхотно чувство за хумор, Стоянка Мутафова бе на сцената повече от 70 години. Първата ѝ роля е още от 1945 г., когато играе прислужница в пиеса на Молиер.

 

"Кралица на българската комедия", „Фурия“, „тайфун“ и „г-жа Стихийно бедствие“ са само няколко от множеството имена, които ѝ е дала публиката през продължителната ѝ кариера.

Мутафова в не едно интервю е споделяла: „Мечтата ми е никога да не стана нормална“.

„Родена аристократка, шут - по призвание... Една от най-големите Дами в българския театър... Жена – история, не само по висотите на своя интелект, а и като творец, спомогнал за създаването на Сатиричния театър и неговия облик...”. С тези думи от любимата ѝ Сатира се сбогуват с най-голямата си звезда.

"За мен този театър (Сатиричният) е кажи речи всичко", сподели Мутафова през 2012 г., когато празнува 90-годишен юбилей.

"Не усетих кога се изтърколи моето столетие… Шарено и цветно беше то, наситено с големи събития, с мащабни личности около мен. Винаги го приветствам с "Добър вечер", но е рано да му кажа "Лека нощ"… Имах един кюнец като дете, криех го под леглото, и вечер гледах през него като през телескоп. Бях си набелязала няколко небесни тела и си фантазирах какво ли е там. Баща ми на шега ме наричаше "Пътник между звездите".

 

Аристократката на българската сцена, с тези думи я описа нейният приятел и колега актьорът Славчо Пеев.

 

„Стоянка беше човек и актриса, която притежаваше уникални качества. Стоянка можеше да общува както в живота, така и на сцената с многобройната си вярна публика“, заяви Пеев пред БГНЕС.

 

„Преди всичко тя беше невероятно ерудирана и по тази причина тя направи големи роли на по-обикновени и необразовани хора. Без тази нейна ерудиция, тези роли никога нямаше да се превърна в емблематични“, каза още той, визирайки Баба Гицка и много други превъплъщения на актрисата.

Славчо Пеев завинаги ще запази прекрасни спомени за Стоянка от съвместните им турнета по страната. „Стоянка беше човек живот, винаги много жизнена. Когато бяхме уморени от дългия път или след поредната пиеса, тя ни крепеше и вдигаше в този живот. Стоянка беше уникална жена, много голям човек, вече няма такива като нея“, спомня си Славчо.

 

Голям дял в живота на Стоянка Мутафова има нейният спътник в живота обичаният от всички Нейчо Попов, който си отиде през 1974 г. „Великият Нейчо Попов имаше голямо значение в живота. Той също беше уникална личност. Стоянка винаги си спомняше за него с много топли думи“, заяви Славчо Пеев.

През всичките си години на сцената Стоянка Мутафова никога не е имала дубльорка. За своите роли тя винаги е била единствена изпълнителка. В театралната си история, и това може да се провери в Сатиричния театър, Мутафова е била заместена от друга артистка на 30 ноември 2016 г., заради постъпване в болница два дни преди представление.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Напълни се плажът във Варна
Дата: 29/03, 15:021 Коментар

Антъни Блинкен поздрави България за годишнината от членството в НАТО
Дата: 29/03, 15:01

Не е слух, казвам за кой работеше Мартин Нотариуса, обяви Гешев пред Бенатова и Шикерова
Дата: 29/03, 14:56

Голям гаф на БТВ със Силви от “Ергенът”, отписаха я преждевременно
Дата: 29/03, 14:51

Завод от НРБ процъфтява във Варна и раздава милиони печалба на хората
Дата: 29/03, 14:45

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия