"Воля" ще предложи забрана на продажбата на енергийни напитки на лица под 18 г.


Дата: 10/12, 13:07

"Воля" ще предложи законодателна промяна за забрана на енергийните напитки на деца под 18 г. Това съобщи Полина Цанкова-Христова, заместник-председател на ПГ на "Воля-българските родолюбци" при представянето на Пътна карта на детското щастие в парламента.

,,Целта е защита на здравето на нашите деца, както и борба с наднорменото тегло и повишената агресия при децата,,, каза депутатът. Тя посочи, че 22 процента от учениците консумират енергийни напитки, като консумиращите такива напитки на възраст между 14 и 18 г. са 49 процента, т.е. половината от всички ученици в тази възрастова група. По думите ѝ това означава, че учениците изпиват поне по пет енергийни напитки седмично.

От "Воля" посочиха, че на територията на училищата не се допуска предлагането на енергийни напитки, но според тях тази регулация е крайно недостатъчна. Не било достатъчно и изискването за изписване на предупреждение на етикетите на енергийните напитки за високото съдържание на кофеин и за това, че не се препоръчват за деца, бременни жени или кърмачки.

,,Практиката показва, че в почти всички търговски обекти около училищата могат да се закупят енергийни напитки от деца. Дори моите деца споделят, че много от техните съученици консумират подобни напитки почти всяко междучасие", коментира Полина Цанкова-Христова.

Дамите от "Воля" обявиха, че започват нова инициатива, посветена на децата - Пътна карта на детското щастие. От началото на 2020 г. ще бъдат организирани серия от кръгли маси с участието на учители, родители и представители на централната и местната власт в осем града на страната.

,,В новия проект се фокусираме изключително върху образованието, здравето и сигурността на нашите деца'', коментира депутатът от "Воля" Елена Пешева.

,,За нас тази инициатива е мисия, защото всички сме майки и народни представители'', заяви тя. По думите ѝ пътната карта може да включва всичко от храната, която ядат децата в училищния стол, до мобилните устройства, към които вече са толкова пристрастени.

От "Воля" ще настояват за пълна ревизия на учебниците и учебните помагала. Заместник-председателят на групата Кръстина Таскова даде пример с текст от учебник за пети клас, в който се разказва как Вълчо ще наддава за своята Лиска да стане миска, и постави въпроса по какви критерии се одобряват учебниците от Министерството на образованието и науката. Сред другите въпроси, които засяга Пътната карта на детското щастие, са тежките раници и многото учебници по един и същи предмет.

Таскова коментира, че профилактиката в детското здравеопазване също се оказва сериозен проблем. Тя посочи, че на всички кръгли маси ще искат да присъстват и началници на полицията във връзка с проблема с продажбата на наркотици в района на училищата. Таскова каза, че ще настояват премиерът да приеме Пътната карта на детското щастие като своя кауза, тъй като здравеопазването, образованието и сигурността са в различни министерства.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Без ток на няколко места във Варна и региона днес
Дата: 29/03, 08:30

Лекар дари кръв, за да спаси пациента си
Дата: 29/03, 08:291 Коментар

Гришо избухна в смях, след като чу коментар на Карлос Алкарас
Дата: 29/03, 08:211 Коментар

Григор след триумфа: Понякога простотата е гениална
Дата: 29/03, 08:181 Коментар

Ново протестно автошествие на енергетици и миньори днес
Дата: 29/03, 08:001 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия