Борис Джонсън с победа на изборите във Великобритания


Дата: 13/12, 10:45

Борис Джонсън спечели убедителна победа на парламентарните избори във Великобритания, след като мнозинството от избирателите го подкрепиха да изкара Обединеното кралство от Европейския съюз следващия месец, пише авторитетното издание The Times, цитирано от Булнюз. Торите победиха в редица избирателни райони в крепостите на Лейбъристката партия и с това потвърдиха предвижданията на социологическите проучвания.

Предварителната прогноза е за разлика от 86 депутати, което е най-големия успех на фракцията от 1987 година. Това впоследствие беше преразгледано до 64 от Би Би Си в 3 часа сутринта (5 часа българско време), за да се вземат предвид реалните резултати. Джереми Корбин призна поражение в 3.20 часа, но отказа да се поддаде на натиска да се откаже от лидерското място в Лейбъристката партия незабавно. Той каза, че ще се оттегли, но ще продължи да води партията през "период на размисъл.

Изказвайки се малко след това, Джонсън каза, че досегашните резултати показват, че "това общонационално консервативно правителство получи мощен мандат да реализира Брекзит". Джо Суинсън, лидерът на Либерал-демократическата партия, загуби своето място в в Източен Дънбартоншир от Националната партия на Шотландия (СНП). Тя каза, че "докато някои ще празнуват вълната на национализма, която се разнася от двете страни на границата, за милиони у нас тези резултати ще донесат страх и тревога". Президентът на САЩ Доналд Тръмп също поздрави в "Туитър" премиера Джонсън, като заяви: "Изглежда като голяма победа за Борис във Великобритания!" Екзитполът след края на третите парламентарни избори във Великобритания за последните пет години предвиди победа на консерваторите с 368 места. Това е 42 повече от нужните 326 за мнозинство в Камарата на общините. Екзитполът, проведена от името на Sky News, BBC и ITV, прогнозира, че лейбъристите ще спечелят 191 места, със 71 по-малко, отколкото през 2017 г. СНП е на път да спечели 55 места, докато либералдемократите се очаква да осигурят 13. Ако това бъде потвърдено , общият брой на депутатите на лейбъристите е по-малък от този на Майкъл Фут през 1983 г. и най-малкият след 1935 г. Според екзитпола, Консервативната партия печели 46% от гласовете в сравнение с 32% за лейбъристите.

Това ще бъде първият път, когато действащата управляваща партия ще увеличи националния си дял на гласове на три последователни общи избори. Тереза Мей спечели 42 на сто от гласовете през 2017 г., а Дейвид Камерън спечели 37 на сто през 2015 г. Джонсън написа в "Туитър": „Благодаря на всички в нашата велика страна, които гласуваха, които се включиха доброволно и застанаха като кандидати. Ние живеем в най-великата демокрация в света“. В реакция на снощния екзитпол, министърът на финансите в сянка Джон МакДонъл заяви пред Би Би Си: „Не ми е приятно да използвам този израз, но хората вероятно искат да го направят (Брекзит)“. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония
Дата: 19/04, 02:30

Можем ли да избелим зъбите си в домашни условия?
Дата: 19/04, 02:20

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 19/04, 01:50

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 19/04, 01:50

Уличеният в имотни измами полицай остава под домашен арест, другите двама обвиняеми - в затвора
Дата: 19/04, 01:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия