Осъдиха доктор за смърт на новородено във Видин


Дата: 16/12, 12:41

Гинеколог от Видин е осъден на година условно за смърт на новородено момченце. Делото се гледа  в монтанския окръжен съд. Съдиите признаха д-р В. Еремиев за виновен за немарливо изпълнение на медицинската професия и причинена смърт на бебето на А.М.Ц.



Трагедията се е случила на 27 януари 2017 година във видинската болница „Света Петка”. Д-р Еремиев е допуснал грешки при водене на раждането. Той не е провел необходимите прегледи за изясняване на акушерския статус на родилката, тоновете на плода не били проследявани в динамика с монитор, каквато е рутинната практика, а били слушани еднократно.

Освен това той бил длъжен, при патологично раждане или необходимост от секцио цезареа, да се консултира с началник АГО или негов заместник, което също не било направено.

Когато сърдечни тонове на бебето започнали да падат до 90-100 удара в минута докторът не предприел изваждане на плода с форцепс,  разпоредил включване на родилката на система с „Окситоцин 10Е“ и продължил раждането чрез „прийома на Кристелер“. По този начин той отнел шансовете на родилката да роди жив, макар и асфиктичен плод.

Около 23:15 часа  жената родила мъртво момченце с тегло 3100 грама и ръст от 51 сантиметра. Въпреки реанимацията на бебето, то не се върнало към живот.

По време на делото стана ясно, че при раждането са настъпили усложнения, свързани с пролапс /изпадане/ на пъпна връв и настъпила  задушаване на плода, довели до неговата смърт.

След като изслуша показанията на свидетели, експертизите на вещи лица и обясненията на подсъдимия съдът реши, че д-р Еремиев е нарушил медицинския стандарт като  не е организирал и не е предприел своевременно раждане с форцепс и го осъди на една година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Софийски апелативен съд в 15 дневен срок.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Стоичков: Оптимист съм, че България един ден ще се върне на голямо първенство
Дата: 28/03, 14:28

Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 28/03, 14:20

Близо 2000 варненци са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица
Дата: 28/03, 14:14

Общинският съвет отпусна 140 000 лева за подпомагане на варненци
Дата: 28/03, 14:111 Коментар

Мъж получи 17 години затвор заради убийство на овчар в с. Горен чифлик
Дата: 28/03, 14:01

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия