Путин: Русия трябва да бъде силна президентска република


Дата: 22/01, 23:11

investor.bg

Русия трябва да остане силна президентска република, заяви Владимир Путин в отговор на въпрос за възможен преходен период след като се оттегли от поста си през 2024 г., предава Ройтерс.

Миналата седмица Путин, който по Конституция не може да се кандидатира за нов президентски мандат, предложи конституционни промени, които ще му дадат възможност да разшири контрола си върху властта, след като напусне президентството.

Твърди се, че той може да намали правомощията на президентската институция и да засили тези на премиера, а това породи слухове, че може би се готви да се завърне на поста, който заемаше от 2008 до 2012 г.

„Нашата страна, разбира се, трябва да бъде силна президентска република. Това е на първо място. А след това имаме толкова много етнически групи, националности, начини на живот, че на практика е невъзможно да се вместим в рамката на парламентарна република“, заяви Путин. Изказването му сякаш противоречи на посланието от миналата седмица, отбелязва Ройтерс.

67-годишният руски президент говори по време на предавана по телевизията среща с руски студенти в черноморския курорт Сочи.

Запитан от един от студентите дали Русия трябва да обмисли създаването на някакъв вид преходна институция като в Сингапур, Путин заяви, че това не е подходящо за страната му.

Основателят на съвременен Сингапур Ли Куан Ю беше назначен за министър-ментор след оттеглянето си от активната политика, за да помогне за осигуряването на стабилност.

„Той беше изключителен човек… Вярно е, че той беше на власт около 30 години и основа страната… Искате да бъда министър-ментор ли?“, запита Путин.

„Това, което предлагате, ще подкопае президентската институция. Мисля, че за страна като Русия това е неприложимо“, каза Путин, който доминира руската политика като президент и премиер вече две десетилетия.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Единствената солна капсула във Варна е в Холистичен център Body Mind Spirit. Помага за дихателни проблеми, алергии и др.
Дата: 25/04, 00:20

Местата без ток във Варна и региона за следващите дни
Дата: 24/04, 23:59

Киара остана без роза от Ергена
Дата: 24/04, 23:24

Ивет Лалова роди
Дата: 24/04, 22:59

РСМ вероятно ще избере президент на балотаж
Дата: 24/04, 22:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия