Николина Ангелкова: Три туроператора ще запълнят капацитета, който остана след фалита на "Томас кук"


Дата: 24/01, 18:21

Редактор: Александър Дечев

e-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bg

Министърът на туризма Николина Ангелкова очаква ръст през 2020 г., въпреки фалита на една от най-големите туроператорски коммпании в света "Томас Кук", която работеше много сериозно с бъларските хотели.

"Изключително труден край на миналата година, която беще изпълнена с много предизвикателства. Още миналия март, обаче, по време на българо-руския туристически форум премиерът пое ангажимент зза подкрепа на българския туризъм чрез създаване на механизъм за организиран туризъм в страната. Днес обявихме този механизъм за насърчаване на организиран туризъм. Той е летен - от май до октомври. 15 милиона е бюджетът за четири основни пазара, което със сигурност ще помогне на бранша да посрещнем 2020 г. с доста добра основа", каза тя в предаването "Лице в лице" по БТВ.

"Още след фалита на "Томас Кук" проведохме различни срещи с големите туроператори, които дадоха заявка, че могат да покрият капацитета. Вчера се прибрах от Мадрид, от изложението там, където проведох срещи с водещи туроператори от Германия и Великобритания и всички потвърдиха своя ангажимент. Единият е водещ туроператор на пазар Великобритания, изляцо са поели капацитета на "Томас Кук". Техният капацитет за това лято се увеличава на 30 процента, което е изключително добре. Те основно оперират от девет английски града, месеците от май до октомври. Ръстът ще е 20-24 процента. Също така немските туроператори - Tui и ITS, които оперират на пазар България, поеха ангажимент, че ще изпълнят капацитета на "Томас Кук". Очакваме 2020 г. да бъде със същите и с по-добри темпове от изминалата, която беше доста сериозна", каза още тя.

"Обществената поръчка, кото днес обявихме, това е инициатива за насърчаване на туризма чрез маркетингови зависимости. Обхваща четири основни пазара - Германия с 5 милиона лева без ДДС, Великобритания е втория лот с 2 милиона без ДДС, Вишеградската четворта е третия лот с 3,75 милиона без ДДС, и пазар Русия с 1,25 милиона без ДДС. Тук за нас е важно, че за първи път предлагаме такъв механизъм, който е ориентиран към конретни резултати. Тоест участниците трябва да докажат, че след октомври са докарали туристите, които са обявили като цел. С конкретен брой туристи. Фирмите могат да бъдат и чужди. Ще дадем 15 процента от сумата авансово, а останалите 85 процента от сумата на спечелелия ще се дадат след като се докажат резултатите. Че туристите, които са дошли през този механизъм, са настанени в регистрирани места за настаняване и сме проверили това през сисметата ST, която вече функционира. Както преценят, така да действат. Може да правят рекламни клипчета, телевизионни реклами, онлайн активности, имейли, фимчета за самолетите. За нас е важно да докажат, че парите, които са взели, са спомогнали да доведат този брой туристи, който те са задали при кандидатстването", заяви Ангелкова.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.24 часа: Атанас и Андриян били на косъм от спасението си само на 400 метра от колата си
Дата: 19/02, 15:26

Нови двама българи със съмнение за коронавирус
Дата: 19/02, 15:18

Почина варненският съдия Николай Петков
Дата: 19/02, 15:17

"Фалкон"-ът пак се счупи преди полет на Борисов
Дата: 19/02, 15:144 Коментара

Румен Радев проведе консултации за промени в Конституцията с представители на ВСС
Дата: 19/02, 15:12

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия