Танцова режисьорка от Варна пред „Петел”: Отпадъци има навсякъде, а подадоха жалба срещу мен за грижа към животните


Дата: 19/02, 15:48

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Снимки Личен архив; "Петел"

(Кадрите са заснети на различни места в града като доказателство за това как са принудени да живеят четириногите му обитатели)

Варненският артист, хореограф, режисьор и танцов изпълнител Звезделина Станчева разказа пред „Петел” случка, която е преживяла преди броени дни във връзка с подадена жалба срещу нея за това, че обича и се грижи за няколко животни около дома си в центъра на Варна: 

"На 13 февруари 2020 година около обяд на вратата се позвъни. Отворих и пред мен застанаха, представиха се и се легитимираха две млади дами. Оказа се, че са от Община Варна и работят като инспектори към дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред”. Двете дами бяха изключително интелигентни, внимателни и любезни. Дай Боже всекиму подобна среща със служебни лица. За мен разговорът протече приятно и безпроблемно, да не кажа, че беше удоволствие да разговарям с тях. 

Всъщност, те ме потърсиха по повод подадена жалба срещу мен за това, че обгрижвам животни в околоблоковото пространство. Не знам точно какви са оплакванията в жалбата срещу мен, а и не бих казала, че ме интересува, защото по техните въпроси се ориентирах, че информацията им не е съвсем точна. 
Аз нямам претенции кой е подал жалбата (макар много добре да знам кой е), нито имам обвинения... Всеки има правото да живее и постъпва спрямо неговите разбирания. Но си задавам въпроса защо аз трябва да посрещна с лицето си подмолния удар срещу мен, а някой няма силата да се изправи лице в лице и да се разберем като хора; и защо ли този почерк ми е познат от не вече толкова близкото минало?! 

Твърдо заявих, че ще продължавам да храня моите 4 котета и то не около контейнерите (както беше предложено от дамите). Защото когато някой се грижи за животните,  те се социализират и нямат нужда да влизат в кофите за боклук и да разнасят зарази. Аз храня всичко по пътя си – и птици, и животни и хора... 
И се питам до кога злобата човешка ще надделява над хуманността към каквото и да е същество. Достатъчно съм възпитана да знам КАК и КЪДЕ да храня животните, защото това е отношение и към тях и към околната среда – да не оставям след себе си следи. 
Възмущавало ме е когато някой хвърля на животните храна (мръсотия под форма на храна), и отминава, без да се интересува какво оставя след себе си. А следите след разходките на домашните кучета... 

Или просто някой обслужва собствената си злоба и не можейки да се справи със себе си, я хвърля като обвинение срещу хора и животни.  Те не могат да се защитят... 
И аз се възмущавам от мръсотията в този град – от угарки, фасове, цигари, празни бутилки, пластмасови чашки, хвърлени закуски, опаковки, и въпреки кошчетата за боклук, хората си хвърлят всичко на земята - безпардонно, с безразличие или нарочно. Кошчетата празни, земята – пълна; Не понасям агресия, бездушие, пасивност, жестокост, отравянето на животни, прегазването на хора и животни по пътищата, безотговорността...

Как да се справим например с „просяци” с неприлично поведение по кръстовищата?! Но нямам къде да се оплача или да подам жалба срещу обществото. Справям се със себе си и съм длъжна да приемам и понасям „може би”...  До кога ще има хора, които смятат за престиж единствено стола на който седят и какво място заемат в обществото, а не виждат как стоят като Човеци...
Когато не приемаш нещо, не приемаш нищо друго освен себе си. До кога в този град хората със сърца ще се грижат за бездомните животни? Защо да няма естетично направени къщички за тях и отношение каквото те заслужават?! Странно ми е как хората могат да се прибират на топло вкъщи и да лягат да спят, когато някъде някой навън мръзне и е гладен – няма значение дали е човек или животно. Да се срещаме постоянно с гледки на болни, сакати, размазани животни, а защо не и хора... Защото все пак за хората може да бъде извикана линейка и полиция, но за животните няма кой ...
Не съм представител на фондация, горещо се надявах, че фондациите ще успеят да се преборят, но уви! Абсолютно мога да заявя, че всичко красиво в себе си дължа на животните.

Ще продължавам да се грижа за тях не само в околоблоковото пространство и ще продължавам  да ги обичам и защитавам. Никога няма да приема злобата и бездушието на хора, които не носят в себе си любов и отминават проблемите с мълчание и пренебрежение. Казвам го като артист и общественик. 

Крайно време е хората да погледнат себе си, около себе си и в себе си. А не да унищожават и да обвинават животните за мръсотията, която ни заобикаля. Не е достатъчно да се борим за околната среда само с темата за боклука, с найлоновите торбички и още куп незначителни неща. Околната среда е това, което сме ние, всичко, което ни заобикаля и в което живеем. Най-вече е мерило за нашето ниво и отношение към заобикалящата ни действителност. Да си отворим очите за много неща, а не да виждаме само това, което искаме или да виждаме само себе си!  

Да задам тогава един обратен въпрос: До кога в този град ще стои отворен въпросът за бездомните животни, без да има решение за тях?!", пита варненката.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Толкова модерна детска градина в България не е имало никога: Завършват я във Варна
Дата: 20/04, 18:17

Всеки българин знае лафа "Баба ти от Кестрич", но малцина знаят къде се намира
Дата: 20/04, 18:12

Замесиха името на Башар Рахал в измамна схема
Дата: 20/04, 18:00

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 20/04, 18:00

Хороскоп за 21 април неделя: Да посее цвете зодия
Дата: 20/04, 18:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия